≫ 

Srbija danas bira novog predsednika, 11 kandidata u trci: Evo kako da proverite gde je vaše biračko mesto

Pravo da glasa za predsednika Srbije ima 6.724.949 upisanih birača, a to će moći da ostvare na ukupno 8.396 biračkih mesta od 7.00 do 20.00 časova

  • 13

U Srbiji se danas održavaju izbori za predsednika Republike na kojima će građani moći da se opredele između 11 kandidata, a u Kanadi, SAD i Velikoj Britaniji srpski državljani su već glasali.

ŠTA NIKAKO NE SMETE DA NAPIŠETE NA GLASAČKOM LISTIĆU: Samo ovako će vaš glas biti VAŽEĆI!

Pravo da glasa za predsednika Srbije ima 6.724.949 upisanih birača, a to će moći da ostvare na ukupno 8.396 biračkih mesta od 7.00 do 20.00 časova.

SRBIJA BIRA PREDSEDNIKA: Uživo izborni dan i noć odluke na portalu TELEGRAF.RS (VIDEO)

Oni će se izjašnjavati za kandidate čiji redosled na glasačkom listiću je sledeći:

1. Saša Janković

2. Vuk Jeremić

3. Miroslav Parović

4. Saša Radulović

5. Luka Maksimović

6. Aleksandar Vučić

7. Boško Obradović

8. Vojislav Šešelj

9. Aleksandar Popović

10. Milan Stamatović

11. Nenad Čanak

U Srbiji je na snazi izborna tišina koja će trajati do zatvaranju biračkih mesta, u 20 sati, a tokom koje je zabranjena izborna propaganda.

Na 53 biračka mesta u 32 zemlje inostranstva biračko pravo može da iskoristi 11.590 državljana Srbije. U zavodima za izvršenje zavodskih sankcija biće otvoreno 29 biračkih mesta gde će moći da glasa 9.326 birača. Za glasanje na Kosovu i Metohiji RIK je ranije odredila 90 biračkih mesta, na kojima će moći da glasa 105.929 birača. Rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštiti, niti isticati na biračkom mestu pre završetka glasanja u Srbiji.

Birač može da glasa samo pod uslovom da na biračko mesto ponese važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu, na čijem obrascu je naveden jedinstveni matični broj građana. RIK podseća da će birači kojima je istekla lična karta moći da glasaju pod uslovom da biračkom odboru, uz nju, prilože i potvrdu Ministarstva unutrašnjih poslova o podnetom zahtevu za izdavanje nove lične karte.

Interesantno je da je čak i na društvenoj mreži Fejsbuk napravljen poziv za građane Srbije da izađu na izbore i glasaju za svog kandidata.

Printskrin: Facebook Printskrin: Facebook

Svi birači trebalo je da dobiju obaveštenje sa adresom biračkog mesta na kojem će moći da glasaju, pri čemu nisu dužni da to obaveštenje ponesu na glasanje, saopštio je RIK. Birači koji su iz zdravstvenih razloga sprečeni da dođu na biračko mesto, kao i osobe sa invaliditetom i nemoćna stara lica, mogu da glasaju ukoliko do 11.00 časova na dan izbora o tome obaveste birački odbor, naveli su u RIK-u. Takođe, ukazuju i da birači sa invaliditetom mogu da na biračko mesto dođu uz pomoć psa vodiča, kao i da umesto ličnog potpisivanja, koriste pečat sa potpisom, odnosno ličnim podacima.

Srpski državljani u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD mogli su da glasaju u subotu od 7.00 do 20.00 sati, po lokalnom vremenu.

Danas od od 7.00 do 20.00 sati po lokalnom vremenu glasaće se u Austriji, Belgiji, BiH, Grčkoj, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kataru, Kini, Libanu, Makedoniji, Malti, Mađarskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, UAE, Finskoj, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Švedskoj, Švajcarskoj.

Sprovođenje izbora za predsednika Srbije pratiće ukupno 1.955 domaćih posmatrača iz četiri udruženja i 126 stranih posmatrača iz 25 organizacija, izbornih komisija i ambasada.

Podsetimo, gde vam se nalazi biračno mesto možete proveriti unosom svog JMBG-a na linku OVDE.

Baner, izbori 2017

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trepcanac

    2. april 2017 | 07:44

    Zalosno je koliko ce ljudi u Srbiji glasati za Vucica kako bi mozda zaposlili sina,cerku snaju ili imali neku korist.Sram vas bilo svi koji to uradite a pogotovu ljude iz moga sela Donja Trepca kod Cacka.Razvijeno selo kako kazu pojedinci u selu a selo za 20 godina nece postojati jer ce svi poumirati koji su ostali u tom selu koje je inace udaljeno 11km od centra Cacka.I da se izjasnim na kraju!! Nisam partijski opredeljen ali vidim da sa ovim manipulatorima koji nam pricaju price,propast je zagarantovana sigurno.Moje misljenje je glasati bilo koga samo ne ove koji su trenutno na vlasti jer su pokazali koliko su sposobni,,DA KRADU"

  • SrbIN

    2. april 2017 | 07:54

    Samo jako! 5#

  • ЖИКА ЖИВАЦ

    2. april 2017 | 08:39

    5. za Vučića :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA