Uzbuna zbog ptičjeg gripa u Meksiku

Ministarstvo poljoprivrede je navelo da živina iznosi 40 odsto ukupnog obima životinjske proizvodnje Meksika, te je zbog epidemije toliki i ekonomski gubitak

  • 0

Meksiko je na čitavoj svojoj teritoriji proglasio uzbunu zbog izbijanja epidemije visokopatogenog virusa ptičijeg gripa.

Virus je pogodio 1,7 miliona ptica, od kojih je 870.000 uginulo ili je pobijeno, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede u noći između ponedeljka i utorka.

"Vanredno stanje zbog zdravlja životinja je uvedeno (...) s ciljem da se dijagnostikuje, spreči, suzbije i iskoreni virus avijarne influence tip A, podtip H7N3", piše u saopštenju Ministarstva, objavljenom u službenom listu.

Virus otkriven 20. juna, prenosi se "direktnim ili indirektnim kontaktom među životinjama, inficiranim proizvodima ili nusproizvodima", precizira Ministarstvo.

Svetska Organizacija UN za ishranu i poljoprivredu (FAO) potvrdila je u petak epidemiju u Meksiku i izvestila da je zaraženo 1,7 miliona pilića, od kojih je 870.000 uginulo u deset farmi u meksičkoj državi Halisko (Jalisco), na zapadu zemlje.

Mere objavljene u ponedeljak obuhvataju karantin, likvidaciju, vakcinaciju i uništavanje zaraženih proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede je navelo da živina iznosi 40 odsto ukupnog obima životinjske proizvodnje Meksika, te je zbog epidemije toliki i ekonomski gubitak.

(Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA