≫ 

Tesno u trci za predsednika Ekvadora: Oba kandidata slave pobedu, i dalje neizvesno (FOTO) (VIDEO)

Konzervativni predsednički kandidat Giljermo Laso i levičarski kandidat Lenjin Moreno, obojica proslavljaju pobedu...

  • 0

Na juče održanim predsedničkim izborima u Ekvadoru, konzervativni predsednički kandidat Giljermo Laso dobio je 53,02 odsto glasova, a levičarski kandidat Lenjin Moreno osvojio je 46,98 odsto, pokazuje anketa sprovedena po izlasku sa birališta koju je uradila vodeća agencija Sedatos, dok procene druge agencije govore drugačije.

JOŠ JEDNA DRŽAVA DANAS BIRA PREDSEDNIKA: Od ishoda zavisi i sudbina Asanža

Rezultati agencije Perfiljes de Opinion pokazuju, međutim, da vodi Moreno koji je dobio 52,2 odsto glasova a Laso je osvojio 47,8 odsto. Kako navode očevici na koje se poziva Rojters, obojica kandidata već proslavljaju pobedu.

Građani Ekvadora birali su predsednika u odlučujućem krugu, a od ishoda će zavisiti da li će Ekvador okrenuti stranicu posle decenije vlasti radikalnog ekonomiste Rafaela Koree i da li će i ta latinoamerička zemlja skrenuti udesno, a rezultat izbora bi mogao da odluči i sudbinu osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

U odlučujućem krugu glasanja nadmetali su se Lenin Moreno, koga je socijalistički predsednik Korea nominovao za predsedničkog kandidata i svog naslednika, i konzervativni bivši bankar Laso, prenosi AFP. Laso je u prvom krugu prošlog meseca bio drugoplasiran, sa 28 odsto glasova, dok je za Morena glasalo 39 odsto birača. Međutim, ankete su pokazale da Moreno u drugom, odlučujućem krugu glasanja ima neznatnu prednost u odnosu na svog protivkandidata Lasa.

Predsednička trka je i pokazatelj političke klime u Latinskoj Americi, gde već više od 10 godina levičarska moć slabi, pa su tako Argentina, Brazil i Peru već prešli na desničarsku vladavinu proteklih meseci, u trenutku kada region tone u recesiju, a levičarski lideri se hvataju u koštac s korupcionaškim skadandalima.

Analitičari smatraju da će ovo glasanje biti izbor između opcija protiv vlade i straha među nekim delovima stanovništva da će izgubiti ono što su dobili u proteklih 10 godina.

Printskrin: YouTube / BBC Newsnight Printskrin: YouTube / BBC Newsnight

Korea je stekao odane pristalice među siromašnima zahvaljujući izdašnim socijalnim davanjima koja su pomogla da se stopa siromaštva smanji sa 36,7 odsto na 23,3 odsto u zemlji sa 16 miliona ljudi. S druge strane, Laso (61) je ujedino opozicione glasove iza svojih obećanja o otvaranju novih radnih mesta, ali je zapretio i da će oduzeti politički azil Asanžu, koji od 2012. živi u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao hapšenje i izručenje Švedskoj gde ga krivično gone na osnovu optužbi za silovanje.

Asanž, koji poriče te optužbe, strahuje i da će ga Švedska poslati u SAD gde bi mu se sudilo za objavljivanje stotina hiljada tajnih američkih vojnih i diplomatskih dokumenata 2010. godine.

Korea, otvoreni kritičar SAD, dozvolio je svojevremeno Asanžu da boravi u ekvadorskoj ambasadi, podseća francuska agencija.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA