Galopirajuća inflacija u Iranu, Poršei se najbolje prodaju!

Cena kokošijeg mesa za samo nedelju dana skočila za 30 odsto, pšenica poskupela za 55,8 odsto, voće za 66,6 odsto a povrće za 99,5 odsto. Razlog - odluka međunarodne zajednice o zabrani izvoza iranske nafte

  • 0

Ekonomska kriza ne pogađa samo Evropu, u Iranu, pod međunarodnim ekonomskim sankcijama i poslednjim merama međunarodne zajednice o zabrani izvoza nafte, inflacija dostiže galopirajuće razmene.

Kako prenosi američki list "Njujork tajms", situaciju u Iranu posle najnovijih mera međunarodne zajednice o zabrani izvoza iranske nafte, glavnog izvora prihoda te zemlje, zabrinjavajuća je, cene vrtoglavo rastu, a domaća valuta rijal devalvirala je za skoro 50 odsto u poslednjih godinu dana.

Prema pisanju "Fajnenšl tajmsa", cena kokošijeg mesa u Iranu je za samo nedelju dana skočila za 30 odsto, pšenica je poskupela za 55,8 odsto, voće za 66,6 odsto, a povrće za 99,5 odsto, što je pokazatelj koliko su međunarodne sankcije pogodile obične građane ove zemlje.

Iranska centralna banka je zvanično objavila da je inflacija dostigla 22,2 odsto, ali ekonomsti ocenjuju da je ona daleko veća.

Uprkos ogromnoj inflaciji, prodaja Poršeovih modela automobila se povećala u Iranu, gde su se prošle godine automobili najbolje prodavali na celom Bliskom istoku. Parkinzi Poršeovih kupoprodajnih mesta su gotovo prazni.

Vlada Ahmadinedžada je uvozila ogromne količine robe široke potrošnje iz inostranstva počev od 2005, trošeći tako sav prihod zarađen od prodaje nafte, prokomentarisao je "Fajnenšel tajms".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA