≫ 

Da li je veći greh slavu omrsiti ili je uopšte ne slaviti?

Mnogi će sada reći da treba slaviti onako kako pop kaže, ali i tu se razlikuju mišljenja

  • 5

Predsetojeća Lazareva subota ili Vrbica samo je jedna od velikog broja krsnih slava koje padaju u vreme nekog posta. Ova konkretno uvek bude dok traje usršnji post, pa se postavlja večito pitanje: da li treba slaviti posno ili mrsno?

Ako ne slavite krsnu slavu, postoji samo jedan pravi način da odredite svog sveca

Ulaz beogradske zgrade osvanuo sa sjajnom porukom za Svetog Savu: Jedan detalj će vam ulepšati dan sigurno (FOTO)

Evo koliko košta jedna mrsna SRPSKA SLAVA (CENOVNIK)

Mnogi će sada reći da treba slaviti onako kako pop kaže, ali i tu se razlikuju mišljenja.

- Kada je otac nasledio slavu od dede, pitao je popa da li bi trebalo da počne da slavi posno, jer je Lazareva subota u vreme uskršnjeg posta. Pop je rekao da bi valjalo slaviti kako je nasledio, jer se nije on ogrešio, već neko pre njega, i "zamrsio" - kaže Milica R. (29) iz Beograda.

Foto: Wikipedia/Fb78 Foto: Wikipedia/Fb78

Za razliku od ovog slučaja, Mladen (35) nam je ispričao malo drugačiju priču:

- Moji roditelji su, kada su počeli da slave otišli kod sveštenika i pitali kako bi trebalo da postupe, jer su takođe nasledili mrsnu slavu. Sveštenik je rekao da je greh mrsiti u vreme posta, pa je savetovao da počnu da slave posno - kako vera i tradicija nalažu - ispričao je on za Telegraf.

I sami smo proverili sa nekoliko sveštenika - ispostavilo se ipak krsnu slavu treba slaviti onako kako verqa nalaže: posno, u vreme posta.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • čarls bronson

    8. april 2017 | 10:15

    Moj dobar drugar posti sve postojeće postove i pojede za obrok po pola kg lignji ili škarpina sa grilovanim pečurkama. Neki siromah koji ne posti pojede 100 g neke jeftine kobasice i ko se od njih dvojice odriče ovozemaljskoga blagostanja. Lično mislim da se post previše karikira jer kakva je razlika između dimljene sv. vešalice i dimljenog šarana. Moj "post" i neko umiljavanje Bogu je neko, da kažemo,dobro delo, dobrovoljno dati krv, pomoći nekom na bilo koji način...

  • Република Српска..

    8. april 2017 | 10:15

    Najbitnije je slaviti srcem i iskreno se moliti bogu,,,sta jedemo manje je bitno,tj treba pratiti obicaj svojih predaka....sta vrijedi slaviti i postiti a sjutra misliti zlo drugom....slava je ljubav ....

  • Crnac

    8. april 2017 | 10:43

    Au. Dilema velika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA