≫ 

Žene izašle na ulice, šetaju u tišini i snimaju sve. Ustale su protiv svojih "čuvara" jer imaju veoma jak razlog (VIDEO)

Arapska žena ne sme sama da putuje, da ugovara poslove ili sama otvara bankovni račun, ne sme da ima operacije i medicinske intervencije bez muškog pristanka...ovo je samo deo njhovog horora...

  • 6

Žene aktivistkinje u Saudijskoj Arabiji snimaju sebe kako u potpunoj tišini hodaju ulicama zahtevajući da im se omogući pravo da mogu da voze, piše BBC.

MESTO ŽENE U ISLAMU: Vredi kao pola čoveka na sudu, ali nije baš sve crno kao zastava Islamske države (FOTO)

Kampanja je pokrenuta preko interneta a upućena je na restriktivne mere, kojima se sprečavaju žene da obavljaju svakodnevne aktivnosti, ukoliko u pratnji nemaju muškog "čuvara".

Na internetu se može naći pod haštagom #resistancebywalking, a organizatorka kampanje Mariam Alhubail rekla je na Tviteru da "želi da ohrabri žene da izađu sasvim same na ulice i u šetnju i da slobodno obavljaju svoje dnevne aktivnosti i odbace ideju da muškarci umesto njih treba sve da rade".

- Hodaću sama, sve dok ne dobijemo nazad svoje ulice. Ne smeta nikom ako me sretnu dok šetam, ali im smeta ako me sretnu dok vozim. Hoću da sama budem svoj čuvar - jasna je ona.

Protesti su ohrabreni dolazećom posetom Tereze Mej ovoj zemlji, u kojoj je ženama zabranjeno da voze još daleke 1957.

Ona je uoči posete izjavila da će se aktivnije baviti zloupotrebom ljudskih prava i ugnjetavanjem žena u ovoj duboko konzervativnoj kraljevini, kao deo aktivnosti kojima će se baviti u procesu Bregzita.

- Nadam se da ću biti uzor ovadašnjim ugnjetavanim ženama i da ću pred njihovog princa u zvaničnu posetu doći bez marame oko glave, što će biti u direktnoj suprotnosti sa šerijatskim zakonom - rekla je ona a preneo Independent.

Saudijska Arabija je jedina zemlja na svetu gde je ženama zabranjeno da voze zbog rigidnog tumačenja islamskih zakona i običaja.

Prema tim običajima, žena ne sme sama da putuje, da ugovara poslove ili sama otvara bankovni račun, ne sme da ima operacije i medicinske intervencije bez muškog pristanka. Takođe, ako se pojave na sudu u svojstvu svedoka, i muškarac mora biti prisutan da potvrdi da je sve što je ona rekla istina. One ne smeju da probaju odeću u buticima i imaju obavezu da se potpuno prekrivaju, osim lica, i imaju tačno ograničeno vreme koje smeju da provedu sa muškarcem koji im nije u srodstvu a sve javne zgrade i institucije imaju zasebne ulaze za žene a zasebne za muškarce.

Javni transport, parkovi i klupe su takođe pod velikom sekregacijm, te mešanje muškaraca i žena može biti i krivično sankcionisano.

Borba za prava žena u ovoj zemlji nije nov pojam, budući da je ovakvih pokušaja već bilo, ali bez većeg uspeha, a jedna aktivistkinja Vajeha al-Huvaider je uhapšena 2008. godine nakon što je snimala sebe kako vozi na praznik međunarodni dan žena.

Daljinac baner

(Gordana Ćosić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Свети светац Светомир

    6. april 2017 | 14:02

    Нека њих тамо,и нек се изборе за шта год оће.Далеко им лепа кућа.

  • BOZA ZEMUNAC

    6. april 2017 | 14:59

    Što dalje od nas.

  • Sibin

    6. april 2017 | 13:48

    Ma arapkinje vole da budu ponizene i treba jos vise da ih maltretiraju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA