Tajne grada lavirinata: Postoji ulaz za ljubav, sreću i energiju, a staze koje vijugaju vode do života i smrti (VIDEO)

Posebna pažnja polagala se upravo na smeštaj lavirinata i položaj kamenja. Tako je svaki kamen savršeno ukomponovan u okolinu šume u Hrvatskoj

  • 0

Čoveka je oduvek privlačila mističnost, postizanje duhovnog mira i dobijanje nove snage. Stoga ne treba čuditi da je tokom čitavog milenijuma na sve moguće načine pokušavao da se poveže sa nekim višim silama i otkriti smisao života. Jedan od tih načina, kojim pokušavamo da postignemo unutrašnji mir, jesu lavirinti postavljeni u prirodi. Malo međimursko mesto Badličan, na pola puta između Nedelišča i Štrigove, krije prvi takav lavirint u Hrvatskoj. Na više od 8000 kvadratnih metara šume postavljeno je čak 9 lavirinata od kojih svaki ima drugačije delovanje.

Martina je šaptačica anđelima: Ima 16 saveta kako pronaći svog čuvara, a tri kartice daju odgovore na svako pitanje (FOTO) (VIDEO)

Tu su lavirinti za ljubav, sreću, um, telo, moć, osećanja, energiju, povezanost, mudrost i stvaralaštvo, slobodu, preobražaj, kao i za život i smrt. Izgrađeni od kamenja koje je pronađeno u obližnjem kamenolomu, a nalaze se u šumi koja je pre toga bila obrasla gustim grmljem.

Iako će neki reći da se radi o površini šumskog tla na kojem je samo tako nabacano kamenje, to zapravo nije tako. Posebna pažnja polagala se upravo na smeštaj lavirinata i položaj kamenja. Tako je svaki kamen savršeno ukomponovan u okolinu šume, a sve kako se ne bi narušio njen sklad i da bi se očuvala njena priroda.

Svaki od lavirinata predstavlja jednu od planeta u Sunčevom sistemu. A zašto baš lavirinti?

Oni su simbol celovitosti i puta prema sebi. Svaki lavirint ima jedan ulaz, stazu koja vijuga, jedno središte i istu stazu koja vodi do izlaza. Sama pomisao na to daje vam određenu sigurnost jer je odmah vidljivo da je nemoguće da se izgubite u lavirintima. Ispred svakog lavirinta postavljena je tabla sa njegovim nazivom, ali i kratkim opisom na šta šetnja kroz njega najviše utiče, prenosi punkufer.dnevnik.hr.

Mnogi koji su isprobali šetnje lavirintima, odnosno češće ih praktikovali, kunu se u njihovu moć ispunjavanja nekom novom energijom i snagom. Drugi će reći da ne primećuju ništa posebno. Ali, kako god okrenete, boravak u prirodi i šetnja praćena cvrkutom ptica ne može biti ništa loše i sama po sebi će na čoveka delovati blagotvorno.

Grad lavirinata u Badličanu posebno je mesto koje će već svojom pojavom u čoveku probuditi neku skrivenu energiju i znatiželju.

Spokojnu šetnju u krug, vijugavim stazama, prekinuće tek poneki automobil koji projuri putem, ali ubrzo će ga zameniti zvuk vetra u krošnji drveća i cvrkut ptica na granama.

U Međimurju postoji još jedan lavirint i on je izgrađen u Žabniku kraj starog mlina. U Hrvatskoj postoji oko 200 kamenih lavirinata dok ih susedna Slovenija ima 50-ak.

Bilo kako bilo, verovali vi u posebnu moć lavirinata i njihovo delovanje na um i telo čoveka ili ne , svakako vredi posetiti "Grad lavirinata" u Badličanu i uživati u spokojnoj prirodi, cvrkutu ptica i čistom vazduhu. Na taj način ćete se skloniti od svakodnevice i gradske vreve.

Više fotografija pogledajte OVDE.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA