Putin o napadu hemijskim oružjem: Neprihvatljive neosnovane optužbe pre obavljanja opsežne i nepristrasne međunarodne istrage

Putin je posebno podvukao kao neprihvatljivo izvođenje neosnovanih optužbi protiv bilo koga pre obavljanja opsežne i nepristrasne međunarodne istrage

  • 9

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, tokom telefonskog razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, kritikova "neosnovane optužbe" oko "incidenta sa hemijskim oružjem", objavio je Kremlj, prenosi AFP.

Plač dečaka koji je izgubio 19 rođaka u napadu hemijskim oružjem: Čitave porodice su poginule, počeli smo da se gušimo (VIDEO)

Kako hemijsko oružje uništava dečje živote za samo nekoliko minuta: Posejano je seme najvećeg zla budućnosti (FOTO) (VIDEO)

– Putin je posebno podvukao kao neprihvatljivo izvođenje neosnovanih optužbi protiv bilo koga pre obavljanja opsežne i nepristrasne međunarodne istrage – stoji u saopštenju Kremlja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je izjavila da je skandal to što Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) nije usvojio rezoluciju kojom bi osudio napad koji se ove nedelje dogodio u Siriji, za koji se sumnja da je izveden hemijskim oružjem i u kojem je ubijeno najmanje 70 ljudi.

– To je bio varvarski čin koji mora da bude razjašnjen. Korišćenje hemijskog oružja je ratni zločin. Skandal je to što nije doneta rezolucija SB UN, a oni koji joj se protive moraju da razmisle o odgovornosti koju imaju – rekla je Merkelova na konferenciji za medije održanoj na istoku Nemačke, prenosi Rojters.

Merkelova je dodala da postoje nagoveštaji da su napad izvele snage sirijskog predsednika Bašara al Asada. Ona je odbila da protumači komentar predsednika SAD Donalda Trampa da je pvim napadom "pređena crvena linija".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Rusija je danas okarakterisala navodni hemijski napad u Idlibu kao "monstruozni zločin", dok je Sirija postavila za uslove za istragu o tom događaju.

– Bio je to opasan i monstruozan zločin, ali bilo bi nekorektno kačiti etikete –  rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

On je dodao da je upotreba hemijskog oružja "neprihvatljiva" i pozvao sirijsku vojsku da obezbedi da takvo oružje ne padne u ruke terorista.

Peskov je naveo da izneti dokazi o incidentu nisu pouzdani i da se Moskva ne slaže sa takvim zaključcima, prenosi Rojters.

– Neposredno posle tragedije niko nije imao pristup ovom regionu... podaci koje američke ili druge kolege mogu da imaju nisu mogli da budu zasnovani na objektivnim činjenicama – rekao je Peskov.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sirijska vlada postavila je danas uslove za međunarodnu istragu o navodnom hemijskom napadu u Idlibu rekavši da ona ne sme da bude "politizovana" i da treba da se vodi u saradnji sa Damaskom.

Ministar spoljnih poslova Valid al-Mualem rekao je da iskustvo Sirije sa međunarodnim istragama u prošlosti "nije ohrabrujuće" i ponovio da Sirija nije odgovorna za taj napad.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp optužio je sirijsku vladu da je "prešla crvenu liniju" i da se njegov stav prema Siriji i predsedniku Bašaru al Asadu promenio.

Mualem nije direktno komentarisao tu Trampovu izjavu, ali je rekao da priznaje "težinu" najnovijih američkih izjava.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    6. april 2017 | 18:34

    MENE OVO PODSECA NA MARKALE I RACAK KADA JE SVE BILO U NATO REZIJI I KAD SU ODMAH SRBI OPTUZENI DA BI BILI BOMBARDOVANI!!!CUDNO JE SAMO KAKO JOS UVEK NIJE NIKO OSUDJEN ZA UPOTREBU URANIJUMA I PLUTONIJUMA KAO I VADJENJE SRPSKIH ORGANA !!! MONSTUMI JOS UVEK NA ZAPADNU MIRNO SETAJU BEZ GRIZE SAVEST!!!

  • Predrag

    6. april 2017 | 18:42

    A koriscenje kasetnih bombi 1999. nije ratni zlocin???

  • Teo

    6. april 2017 | 18:59

    Lajavci iz amerike i britanije su se već javili, kao i obično, da optuže one koji im smetaju.Samo, zaboravili su da se još uvek pamte njihove laži kada je Sadam Husein optužen bez prave krivice i prava da se brani od optužbi za hemijsko oružje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA