≫ 

Šesti dan protesta: Kolona stigla do Palate Srbija, pištaljke prodaju za 100 dinara

Protest će se danas kretati od vlade Srbije ka predsedništvu, zatim Terazijama preko Brankovog mosta, do Palate Srbije

  • 47

Protest građana nezadovoljnih izbornim rezultatima i situacijom u zemlji danas je počeo ispred zgrade Vlade Srbije, a dosadašnjim učesnicima, studentima i mladima, pridružili su se policijski i vojni sindikat i nezavisi sindikat javnih službi.

Zbog njih su protestanti zaboravili zašto su na ulicama: Cice samo u gaćicama plesale za šetače u Beogradu (VIDEO)

Kako je reporteru Tanjuga rečeno, protest će se danas kretati od Vlade Srbije ka predsedništvu, zatim Terazijama preko Brankovog mosta, do Palate Srbije.

Ispred vlade stoji parkiran kamion sa ozvučenjem, pušta se muzika, uglavnom grupe Beogradski sindikat, a najavljeno je da će se neko obratiti učesnicima protesta.

Primetne su zastave policijskog i vojnog sindikata, zastave Srbije, Beograda, kao i transparenti "Protiv diktature kapitala", "Narod gladuje, elita se raduje", "Naše ulice naša policija", "Nećemo da budemo jeftina radna snaga", "Ovde sam samo zbog para" i natpis zlatnim slovima "CIA kao korupcija".

Takođe, deljen je tekst pesme koju skandiraju: "Onesvesti se", kao i nalepnice na kojima stoji "Rušilačka sila diktature", za koje oni koji ih dele kažu da je reč o novom otporu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Nekoliko momaka prodaje zastavice Srbije i pištaljke po ceni od 100 dinara. Mnogi duvaju u trube, a pojavila se i nova "naprava za kreiranje buke" - spojene dve plastične čase u kojima je pšenica.

Ispred doma Narodne skupštine "ostatke Zida plača" čuva grupa mladića koji su se reporteru Tanjuga predstavili kao "Srbi patriote" i poručili da će ostati sve dok je lepo vreme. Ljudi još pristižu ispred vlade Srbije, a saobraćaj u Nemanjinoj i Knez Miloševoj je obustavljen.

Premijer Aleksandar Vučić je ponovio da su protesti u redu dok su mirni i demokratski, te da ne želi da komentariše špekulacije o tome da bi zbog protesta mogli da uslede parlamentarni izbore,  a da bi parlament trebalo uskoro da počne da zaseda.

Vučić je, na pitanje novinara da prokomentarše podršku Saše Jankovića policijskom sindikatu i da li ga to podseća na nekadašnju podršku Vojilsva Koštunice "Crvenim beretkama", rekao - Ne podseća me ni na šta.

Ima mnogo problema o kojima mora da razmišlja i koji se moraju rešavati, te, kaže, ne može "da se mlati" i odgovara političarima koji nemaju šta da rade na sve što pričaju.

Rekao je, međutim, i da ne zna ni da li je Janković izjavio da podržava policijski protest, te da mu se izvinjava ako nije. Na opasku novinara da protesti traju šesti dan, te na pitanje da li zbog toga razmišlja o vanrednim parlamentarnim izborima, Vučić je rekao da nema komentar.

Foto: Tanjug/Milutin Marković Foto: Tanjug/Milutin Marković

Kako je rekao, ne zna gde mu je glava od posla, i nastaviće da se bavi rešavanjem problema, a svako neka se bori za svoje mesto.

-Samo je važno da sve bude demokratski i mirno i sve će biti u redu - naznačio je premijer.

Na pitanje o stavu predsednice skupštine Maje Gojković da skupština ne nastavlja zasedanje zbog protesta, rekao je da razume njene "političke i ljudske strahove".

Podvukao je da u Skupštini ima mnogo posla, da očekuje ubrzo zasedanje, te da svako treba da radi svoj posao.

- Ja sam toliko zahvalan građanima na ogromnoj podršci i zato još više i jače želim da radim i doprinesem daljem napretku Srbije - zaključio je Vučić.

Protest građana nezadovoljnih izbornim rezultatima i situacijom u zemlji danas je počeo ispred zgrade Vlade Srbije minutom ćutanja zbog pogibije pilota Vojske Srbije, a dosadašnjim učesnicima, studentima i mladima, pridružili su se policijski i vojni sindikat i nezavisi sindikat javnih službi.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović, koji se obratio okupljenima, rekao je da su "danas vojska, narod i policija na istom mestu", a navodi i da je ministar policije Nebojša Stefanović naložio da se radno angažuju svi zaposleni u MUP-u, da “ne bi mogli da budu na protestu”.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Takođe, kako je rekao, gospoda iz ove zgrade (vlade) ne žele da razgovaraju o unapređenju sektora bezbednosti u Srbiji.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić rekao je da vojni i policijski sindikat, kao i građane optužuju da su strani plaćenici i izdajnici, a da oni dovode Šredera, koji je dokazani zločinac, na dan kada smo mi u našim kasarnama spuštali zastave na pola koplja i davali opela i parastose poginulim kolegama.

Antić je rekao da sindikat pokušava dve i po godine da sedne sa vladom za pregovarački sto, bez uspeha. Tvrdi da je prošle godine, vojsku napustilo više od 1.600 ljudi.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

On takođe tvrdi da su “baš danas” svi pripadnici vojske dobili naređenje o radnom angažovanju i da metlama čiste Srbiju, te da je pripadnicima vojske naređeno da se popunjavaju izjave da se odriču prava glasa”.

Protest je od vlade Srbije krenuo ulicom admirala Geprata ka Predsedništvu, zatim Terazijama preko Brankovog mosta, do, kako je planirano, Palate Srbije.

Današnji protest podržali su Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, Udruženje ratnih veterana iz Niša i Kuršumlije, Pokret slobodnih stanara Niš, Jedinstvena sindikalna organizacija ustanova za izvršenje krivičnih sankcija.

Organizatori su napomenuli da su svi redari skupa profesionalni pripadnici vojske i policije i da, ukoliko neko uoči bilo kakve provokatore, da ne reaguju i da ih snime telefonima, da im se pokaže da “ima razlike između nas”.

Foto: Tanjug/Milutin Marković Foto: Tanjug/Milutin Marković

Protest policijskog i vojnog sindikata, kako su rekli organizatori, završen je ispred Palate Srbija, ali građani koji su im se pridružili nastavljaju protest ispred skupštine Srbije.

Protest je okončan obraćanjem predsednika dva sindikata Veljka Mijailovića i Novice Antića koji su rekli da je "kolona bila duga dva kilometra i da je činilo 80 do 100.000 građana", a ne, kako su neki mediji javili, 2000.

Antić je građane pozvao da budu hrabri i da se obrate predstavnicima tih sindikata za pomoć ukoliko ih neko bude izvodio iz mase, legitimisao i ispitivao kao što se, tvrdi, dešavalo.

Mijailović je rekao da je cilj zahteva sindikata veća bezbednost Srbije, a ne kao reprezentativnih, za koje kaže da ih rukovode samo lični interesi. Kolona građana je krenula od palate Srbija nazad ka skupštini Srbiji.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Interceptor

    8. april 2017 | 15:41

    Kao.protestuju a 90 % sve pjanon idi kuci majci protestuj pjan

  • Natasa

    8. april 2017 | 14:54

    Više ne treba na šetače obraćati pažnju,ni komentarisati bilo šta..Ravnodušno,kao sto izvestavaju ili ne neke Televizije.Misle da su važni. To im je najveći domet u njihovim bednim životima. Ništa nisu postigli pa na ovakav način hoće da skrenu pažnju na sebe.

  • Svetislav

    8. april 2017 | 14:36

    Rezultat ovoga moze biti samo nestabilnost i nista vise.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA