≫ 

Sakrio se pod ćebe i plastičnim čašama hteo da prereže vene: Najbizarniji pokušaji samoubistva na Balkanu (VIDEO)

Ko god ovdje dođe, uđe u ćeliju, a potom čuje zvuk zatvaranja železnih vrata, laže da mu je svejedno

  • 0

Prva stanica za uhapšene u Sarajevu je policijski pritvor, koji se nalazi u sklopu Policijske stanice Novo Sarajevo. Neki su tu na konaku do otrežnjenja nakon kafanske tuče ili na “hlađenju” zbog žustre bračne rasprave koja se otela kontroli, dok druge privode zbog ozbiljnih krivičnih dela, poput ubistava, silovanja ili razbojništava. U ovom zatvoru bilo je smešnih, ali i ozbiljnih situacija.

Zatvori u Bosni prepunjeni: Ostalo je samo još jedno slobodno mesto!

- Malo su sinoć krali pa su se umorili i sada spavaju - rekao je za "Avaz.ba" šef Odseka Zaim Bujak

Kroz Odsek za zadržavanje osoba lišenih slobode Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u 2016. godini prošlo 1.487 uhapšenih osoba.

- To je jedan mali grad – kaže šef Odseka Zaim Bujak, naglasivši važnost Odseka kojim komanduje, a u koji se dovode uhapšenici iz svih sarajevskih policijskih uprava.

Bujak je pojasnio da postoji stroga procedura koja se mora ispoštovati pri dovođenju uhapšenog u pritvor.

Od uhapšenih se oduzimaju njihove lične stvari, skidaju im se kaiš i pertle, kao i stvari kojima bi mogli povrediti sebe ili policajca. U svakoj ćeliji se nalaze po dva kreveta s betonskim umivaonikom i WC, pa mnogi od njih u pritvoru imaju bolje uslove nego kod kuće.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Trenutni kapacitet Odseka je 12 kreveta, a u Odseku navode da je bilo i smešnih, ali i ozbiljnih situacija.

- Recimo, jedan pritvorenik je uzeo čaršav i pokušao da se obesi za rešetke, ali smo pravovremeno reagovali. Drugi je od plastične čaše, u kojoj dobiju vodu za piće, napravio improvizovani nož, kojim se zavukao ispod ćebeta i pokušao prerezati vene. Srećom, nije naneo sebi teže povrede. Jedan pritvorenik nam je panično mahao i dozivao nas, a kada smo došli da ga pitamo u čemu je problem, rekao je da mu je hladno i dodao da mu dovedemo devojku, jer mu je dosadno. To je opravdao rečima da zna svoja prava - govori Bujak.

Pritvorenici jedu kvalitetnu i proverenu hranu.

- Svi mogu tražiti i četkicu i pastu za zube, sapun, toaletni papir... Temperatura u ćelijama mora biti između 18 i 26 stepeni, u zavisnosti od godišnjeg doba. Nedavno su ugrađeni nova klima i ventilacija. Verujte, imaju veća prava i bolje uslove nego vi i ja - rekao je Bujak.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Njega prekida kolega Husein Botulja, koji nam je ispričao da je bilo i komičnih situacija sa pijanicima, ali i ozbiljnih s narkomanima.

- Neke smo morali uneti u ćelije, jer nisu mogli stajati na nogama. Sutradan se ničega ne sećaju ili tvrde da to nije ništa, jer su, kako kažu, “popili samo dve gajbe piva”. S narkomanima je teže jer maju krize. Mi više zovemo Hitnu pomoć nego bilo ko. Jedan pritvorenik je jednom prilikom i preminuo. Posle se ispostavilo da je reč o infarktu – govori Botulja.

Najčešće pitanje pritvorenika, a na koje nikad nemaju odgovor, je kad će ići kući.

- Ko god ovdje dođe, uđe u ćeliju, a potom čuje zvuk zatvaranja železnih vrata, laže da mu je svejedno. Za nas je svaki pritvorenik nevin i posmatramo ga prvo kao čoveka. Nadamo se da će barem neki od njih shvatiti da ne treba činiti loše stvari - kažu oni.

Pogledajte kako izgleda prva stanica za uhapšene u Sarajevu:

Daljinac baner

(Telegraf.rs/avaz.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA