≫ 

Umesto majke, pored dečaka kojeg ne žele roditelji ostale dece, biće psiholog

Dečak u inkluziji će uz sebe imati psihologa ili pedagoga, umesto majke čije prisustvo do sada nije imalo efekat

  • 7

Roditelji koji pet dana nisu vodili decu u školu protestujući zbog nerešavanja problema vršnjačkog nasilja u odeljenju II-3 osnovne škole "Stanislav Sremčević" odlučili su da u ponedeljak 10. aprila vrate decu na nastavu koja se održava u prvoj smeni.

Roditelji u Kragujevcu već nedelju dana ne dovode decu u školu zbog jednog dečaka iz razreda!

Predstavnik nezadovoljnih roditelja odeljenja II-3 Aca Savić rekao je agenciji Beta da se direktor škole u petak pismeno obavezao roditeljima da će učenik za koga roditelji tvrde da fizički i psihički maltretira njihovu decu u odeljenju II-3, uz sebe imati psihologa ili pedagoga, umesto majke čije prisustvo do sada nije imalo efekat.

- Posle sastanka s direktorom, pa zatim u Školskoj upravi u petak, pristali smo na predlog Školske uprave i Centra za socijalni rad, ali smo ga uvažili samo kao prelazno rešenje, da deca ne gube nastavu - rekao je Savić.

On je naveo da roditelji insistiraju da se pronađe konačno rešenje, odnosno da nadležne institucije, pre svega škola, pa zatim i socijalne i zdravstvene ustanove "urade svoj deo posla".

- Rešavanje ovog problema ne sme da se izbegava i razvlači. Mi želimo da se istovremeno pomogne i dečaku, i stvore uslovi za bezbednost naše dece na nastavi i u školi - rekao je Savić.

Zabrinuti za bezbednost dece i nezadovoljni što škola i druge nadležne ustanove ne rešavaju slučaj vršnjačkog nasilja u odeljenju II-3, roditelji učenika iz tog odeljenja nisu vodili decu na nastavu od ponedeljka do petka.

Oni su naveli da je u odeljenju II-3 učenik koji povremeno maltretira njihovu decu, udara ih i šutira, vređa, priča vulgarne reči, ometa nastavu na razne druge načine.

Oglasila se i dečakova majka u pismu medijima i navela da se radi o dečaku u inkluziji koji je kao i cela porodica izložen "nesvakidašnjem teroru, nerazumevanju od strane nastavnog osoblja, stručne pedagoške službe, roditelja i vršnjaka".

Prema njenim rečima, od polaska u školu 2015. godine nad njenim detetom se vrši nasilje, verbalno i fizičko od strane učiteljice, pa je naredne godine prebačen u drugo odeljenje gde se su se "torture" nad njim nastavile.

U Centru za socijalni rad "Solidarnost" u Kragujevcu vodi se u vezi s dečakom "Konferencija slučaja" i postoji urađen "Plan zaštite" koji predviđa mere koje treba da preduzmu školske, zdravstvene i ustanove socijalne zaštite.

U Centru kažu da je problem složen i osetljiv i da rešavanje slučaja zahteva i vreme, i razumevanje.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Defektolog

    9. april 2017 | 13:38

    Sa decom sa posebnim potrebama rade defektolozi! Dozovite se vise pameti i dozvolite svoj deci da napreduju u skladu sa svojim sposobnostima.Defektolozi su na birou,a inkluzija je cist promasaj za sve.To ne moze !!!!

  • Gekke Joopi

    9. april 2017 | 12:44

    Ma kakav psiholog ili pedagog, nego dobro izbatinati tog sadasnjeg i buduceg siledziju, pa neka broji zvezde na nebu i nikad mu vise nece pasti na pamet da ikog maltretira.

  • Tiki

    9. april 2017 | 13:00

    Inkluzija je uzas! Prkpala u celom svetu,jedino se jos mi pravimo pamertni!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA