Vratile se rode: Prokupčani odložili gradnju kuće zbog ptica selica (FOTO)

Atanaskovići se nadaju da će rode zauvek ostati sa njima i da će u narednim godinama možda i neko mladunče da se sa roditelјima vrati i još više ulepša krov i grad

  • 8

Par roda koji je već šest godina stalni letnji stanovnik grada, ponovo se vratio i kao i uvek izazvao oduševlјenje Prokupčana. One se sada mogu pohvaliti obnovlјenim gnezdom jer se vlasnik kuće Igor Atanasković (43) pobrinuo da ih dočeka novo gnezdo.

Kraj najlepše ljubavne priče posle 14 godina: Klepetan se nije vratio Malenoj, njoj slomljeno srce! (FOTO)

On je u saradnji sa limarem i Društvom za zaštitu i odgoj ptica „Slavujar Toplice“ sačekao da prošle jeseni odu na jug, pomerio staro gnezdo, obnovio deo krova na kojem je i ponovo su vratili ali sređeno gnezdo.

Prošle subote konačno došle su i rode i u njemu se naravno osećale kao kod svoje kuće.

- Iako sam radio fasadu na kući, taj deo nismo dirali sve dok rode nisu odletele. Kada smo videli da ih nema, početkom novembra počeli smo uređenje i tog dela. Pravo da vam kažem malo sam se i uplašio, jer sam mislio da će to što smo pomerali gnezdo da uiče na to da odluče da promene mesto, ali na sreću nisu. Kada smo ih videli na kravo, nastalo je pravo oduševlјenje - priča Igor, koji se sa sinom Urošem (18) najviše radovao rodama.

Koliko su one postale deo njihove prodice govori i činjenica da su pre tri godine kada su nestala jaja iz gnezda slučaj prijavili policiji, koja je na kraju pronašla kradlјivca.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Kako ne bi tada napustile gnezdo, postavili smo im guščja jaja. Zaista ovaj par roda doživlјavamo kao članove porodice i bez njih naš krov ne bi bio isti. Svakog proleća, posebno ovog smo ih sa nestrpenjem očekivali - dodaje Uroš, koji je prošle godine kada je par roda izlegao tri mladunca koristio svaku priliku da ih sa limarom Đorđem Vulićem hrani.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Kupovali smo im najčešće girice i svakodnevno hranili. Tako su porasli ovde kod nas, a onda sa roditelјima odleteli. Žao mi je što se sada i oni nisu vratili - kaže Uroš.

Atanaskovići se nadaju da će rode zauvek ostati sa njima i da će u narednim godinama možda i neko mladunče da se sa roditelјima vrati i još više ulepša krov i grad.

A u Prokuplјu nema osobe koja ih već nije primetila, jer je kupola krova na kojoj su napravile gnezdo vidlјiva gotovo iz svih delova grada .

Znaju rode gde je pogled najlepši!

Daljinac baner

(B.R)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA