Ko je izveo napad nervnim gasom i ubio decu u Siriji? Jedni upiru prstom u ovog Asadovog generala, drugi tvrde da je sve nameštaljka (FOTO)

Komandant eskadrile Asadove vojske uslikan je kako prima čestitike za racije koje su prošlog utorka izvedene u Han Šejhunu

  • 4

Pilot za koga se veruje da je bacio gas sarin na sirijsku oblast Idlib i time ubio 87 civila je general vojske Bašara al Asada, Mohamed Hasuri, koji je sličan napad izvršio prošlog meseca, izveštava Dejli mejl.

Ovo su najluđe teorije zavere o hemijskom napadu u Siriji, a glavne aktere dobro znate!

General Mohamed, komandant eskadrile Asadove vojske, uslikan je kako prima čestitike za racije koje su prošlog utorka izvedene u Han Šejhunu, a slike su objavljene na Tviteru.

Fares Šehabi, poslanik u Alepu i visoki funkcioner Asadovog režima, postavio je fotografiju kako se Hasuri rukuje sa generalom Ali Abdulahom Ajuobom, glavnokomandujućem generalu sirijske vojske i pritom napisao:

"Glavnokomandujući sirijske vojske se zahvaljuje generalu Hajtamu Hasuriju za uništavanje Kaidinog skladišta oružja u Han Šejhunu".

Međutim, svetski stručnjaci veruju da je sam Šehabi u potpisu fotografije iskoristio lažno ime za Mohameda Hasurija nazvavši ga generalom "Hajtamom Hasurijem", kako bi ga zaštitio. Izvor lista "The Times" je kasnije potvrdio da je čovek na slici upravo Mohamed Hasuri.

Kako Asadov režim i dalje ostaje pri tome da oni nisu bacili hemijsko oružje na ovo mestu u oblasti Homs, oni upravo i sugerišu da su gađali džihadističko skladište oružja koje je zatim oslobodilo tamo skladišteno hemisjko oružje i nervni gas.

Međutim, eksperti se slažu da bi u tom slučaju sarin bio uništen u eksploziji, pre nego oslobođen da se širi dalje. "Times" takođe sugeriše da je Hasuri bio iza još jednog napada nervnim gasom i to na selo Latamineh, blizu Han Šejhuna 30. marta, gde je 70 ljudi imalo slične simtome ali srećom niko nije poginuo.

Stručnjaci takođe smatraju da je general Hasuri gotovo sigurno znao da je bacao hemijsko oružje, jer se operacija, prema saznanjima razlikovala od bacanja konvencionalne bombe. Hemijsko oružje mora biti bačeno uz vetar od ciljne oblasti, sa idealnim vremenskim uslovima, tako da gas ne ispari prebrzo ili nestane u vazduhu zbog vetra.

Inače, bilo je izveštaja u ponedeljak da je general Hasori poginuo u napadu bombe automobila, ali ti navodi nisu potvrđeni. General je načelnik štaba za vazduhoplovnu brigadu 50 i poreklom iz grada Talkalak, u blizini libanske granice i pripada "Alavite šia muslimanima" kojima pripada i sam Asad.

KOGA OKRIVLJUJU SVETSKI LIDERI

Savetnik Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke za pitanja Bliskog istoka i arapskog sveta Mihael Liders smatra da je napad nervnim gasom na stanovnike Han Šejhuna u Siriji izveden "pod tuđom zastavom", odnosno da je podmetnut sirijskoj vladi.

Postoji velika verovatnoća da je Turska isporučila teroristima grupe Al Nusra nervni gas te su tako teroristi mogli da ga upotrebe kako bi naveli svetsku javnost da je reč o zločinu sirijskog predsednika Bašara al-Asada, tvrdi ovaj strucnjak za Bliski istok i nekadašnji urednik nedeljnika "Cajt" za teme s tog područja, prenosi Dojče vele.

Foto: Edlib Media Center/AP/Tanjug Foto: Edlib Media Center/AP/Tanjug

Na pitanje ko je izveo napad nervnim gasom na stanovnike Han Šejhuna, vodeći zapadni političari kao da znaju odgovor, mada ga smatraju samo "vrlo verovatnim", navodi portal.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson kritikovao je rusko rukovodstvo zbog podrške sirijskom predsedniku posle napada nervnim gasom u Han Šejhunu, a kao ni većina drugih visokih političara Zapada na čelu s predsednikom SAD Donaldom Trampom, ni Džonson ne sumnja da je taj napad bio delo jedinica sirijske vlade.

Na isti nacin on je podržao i to što je američka vojska raketirala vazduhoplovnu bazu za koju Vašington tvrdi da je bila polazište napada nervnim gasom u kojem je ubijeno 84 ljudi.

Foto: Edlib Media Center/AP/Tanjug Foto: Edlib Media Center/AP/Tanjug

Kremlj je napad SAD u Siriji nazvao "napadom na suverenu državu" i povredom međunarodnog prava.

S druge strane, vlada u Berlinu to ne vidi tako - kancelarka Angela Merkel je posle raketnog napada SAD u Siriji zajedno sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom saopštila da sirijski predsednik "snosi isključivu odgovornost za ovakav razvoj događaja" te da "to što je on ponovo upotrebio hemijsko oružje i njegovi zločini protiv sopstvenog naroda traže sankcionisanje".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

I nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen se u jednoj televizijskoj diskusiji složila da se napad vojske SAD „može razumeti" kao "hitac upozorenja" na pozadini zločina za koji je „vrlo verovatno" odgovoran sirijski diktator Asad. Akciju SAD Fon der Lajenova je pozdravila pozivajući se na poglavlje VII Povelje Ujedinjenih nacija, jer to što je izveo predsednik SAD Tramp, za nju spada u tamo opisane „robusne mere".

Tom iskazu se, međutim, suprotstavio portparol stranke Levice za spoljnopoliticka pitanja Jan van Aken, primetivši da ministarka sugeriše da je napad pokriven međunarodnim pravom - što nije slucaj, pa ju je zato optužio da "navodi javnost na pogrešne zaključke".

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ G. Ć.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brka

    11. april 2017 | 15:12

    To je američko maslo.

  • rodoljub

    11. april 2017 | 15:44

    Podmetacina,kao Racak, Markale, hemijsko oruzje u Iraku i ostalo. Sve to rade americki korporativni gangsteri uz pomoc Izraela-Mosada .

  • Чарапанка

    11. april 2017 | 20:36

    Америчка и турска намештаљка, сигурно!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA