Amerika je o ovoj zemlji znala samo tračeve i laži: CIA konačno otkrila koja je država ostala enigma

Neki od tih materijala bili su dostupni ranije, ali da bi se čitali bilo je potrebno prijaviti se Nacionalnim arhivama u predgrađu Vašingtona

  • 0

Prema dokumentima koje je CIA nedavno objavila o Izraelu, priča u koju je javnost verovala da Amerika zna ili može da sazna sve o Izraelu, nije tačna, piše izraelski list Harec.

 

Čim je Izrael zatvorio granicu sa Egiptom, sa Sinaja odmah ispaljena raketa

 

Utisak koji je javnost u eri pre kompjutera imala o tome da SAD prisluškuju, fotografišu, špijuniraju i imaju agente u vrhu vlade i vojske bio je pogrešan, pokazuju hiljade objavljenih dokumenata CIA koji se odnose na Izrael, a koji poslednjih sedmica postali dostupni svima.

 

Kako se navodi, većinu od skoro milion stranica je proizvela CIA, ali ima i materijala koje su pribavili ministarstava odbrane i spoljnih poslova i druge obaveštajne agencije.

 

Neki od tih materijala bili su dostupni ranije, ali da bi se čitali bilo je potrebno prijaviti se Nacionalnim arhivama u predgrađu Vašingtona.

 

Ipak, nije sve objavljeno jer su pojedini paragrafi , pa i čitave strane o nuklearnim informacijama cenzurisane.

 

To otkriva, kako se navodi, da su Amerikanci znali jedva po koju tajnu, a da su imali veliki broj lažnih informacija, ideja, tračeva.

 

Foto: Profimedia/Alamy

Foto: Profimedia/Alamy

 

Kako list piše, CIA je bila u potpunosti nesvesna da izraelska premijerka od 1969. do 1974. Golda Meir boluje od terminalnog limfoma, a agenti su to otkrili tek kada je umrla 1978.

 

- Mi apsolutno nismo imali ideju o njenoj fatalnoj bolesti - napisano je u jednom poverljivom dokumentu.

 

CIA je osnovala tim da procenjuje fizičko i mentalno zdravlje svetskih lidera, pa je krajem 1970-ih to odeljenje u fokusu imalo analizu zdravstvenog stanja lidera Sovjetskog Saveza, najviše Leonida Brežnjeva, ali i onih koji su došli posle njega.

 

Razlog za to je, kako se navodi, bio razumljiv, jer su od 1982. do 1985. jedan za drugim umrli Brežnjev, Jurij Andropov i Konstantin Černjenko, ostavljajući mesto za Mihaila Gorbačova.

 

Fizičko i psihičko stanje različitih lidera i odnos snaga u liderstvu imali su presudan uticaj na formiranje sovjetske politike i bezbednosti SAD kao i na mir u svetu, piše Harec.

 

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA