Svakog dana 2 žene u Srbiji saznaju da imaju ovaj problem s jajnicima. Situacija je alarmantna

U poslednjih godinu dana na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije ciljano je genetski testirano više od 50 bolesnih žena kojima je već dijagnostikovan rak jajnika, od kojih 11 žena ima pozitivne rezultate

  • 1

U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 630 žena, dok godišnje odnese više od 450 života.

To je deseti najučestaliji rak kod žena, peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađa žene, a prvi po smrtnosti od svih ginekoloških kancera, rečeno je danas u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS) gde su povodom godinu dana od prvih obavljenih genetskih testiranja održana svojevrsna Otvorena vrata na temu raka jajnika.

POSLE ANĐELINE DŽOLI: Sve više žena u Srbiji preventivno uklanja DOJKE i JAJNIKE!

Borba protiv melanoma: Prijavite se za besplatan pregled kože u celoj Srbiji! Rok je 5. maj!

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu da utiču na razvoj karcinoma jajnika kao što su godine starosti, broj trudnoća, lična istorija raka dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoročna upotreba terapije zamene hormona i gojaznost.

Jedan od faktora rizika je i genetska predispozicija.

Naime, približno 10 do 15 odsto karcinoma jajnika se razvijaju pod uticajem mutiranih BRCA1 i BRCA2 gena. Prisustvo BRCA mutacija nije ograničeno samo na pacijentkinje sa porodičnom anamnezom i mlađe životne dobi.

U poslednjih godinu dana na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije ciljano je testirano više od 50 bolesnih žena kojima je već dijagnostikovan rak jajnika, od kojih 11 žena ima pozitivne rezultate, odnosno BRCA mutirani karcinom jajnika, a njih sedam se već nalazi na savremenoj personalizovanoj terapiji održavanja.

Foto: Promo Foto: Promo

- Genetsko testiranje već obolelih žena od karcinoma jajnika je izuzetno važno jer rezultati tih testiranja utiču na izbor najbolje terapije održavanja. Danas postoje lekovi iz grupe PARP inhibitora koji se primenjuju kod onih pacijentkinja sa rakom jajnika koje imaju mutirane BRCA gene.

- Terapijom se postiže da se taj period bez bolesti produži gotovo tri puta u odnosu na pacijentkinje koje te lekove ne primaju - naglašava dr Suzana Vasović, medikalni onkolog iz Instituta za onkologiju i radiologiju.

I testiranje i terapija obezbeđeni su putem donacije, a Zorica Velicki iz udruženja "Progovori“ napominje da je dobro što takve inicijative postoje ali da je cilj Udruženja da se za pacijentkinje sa rakom jajnika nađe sistemsko rešenje, tako da svaka od njih može da dobije neophodnu terapiju , uz pomoć i podršku države.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

- U poslednje vreme je bilo određenih pomaka, jedan lek je nedavno stavljen na listu RFZO što je velika stvar, ali moramo da naglasimo da u Srbiji ima još žena obolelih od raka jajnika koje nemaju obezbeđenu terapiju iako su im lekovi tu, na dohvat ruke.

- Daleko od toga da je problem rešen, zato smo se i dalje zalažemo za bolje i efikasnije lečenje svih obolelih žena. Inače ćemo morati da se kao i do sada snalazimo na razne načine u potrazi za adekvatnim lekom ili da se uzdamo u dugovečnost donacija farmaceutskih kuća“ - ističe Velicki.

Tokom današnjih zajedničkih aktivnosti Instituta za onkologiju i radiologiju i Udruženja "Progovori“ održana je edukativna tribina na temu raka jajnika na kojoj su uzeli učešće renomirani stručnjaci iz IORS - dr Mirjana Branković Magić, dr Petar Radlović, dr Suzana Vasović i dr Svetlana Berat, kao i predstavnice udruženja Zorica Velicki i Gorica Đokić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ČAPAJEV

    12. april 2017 | 16:13

    To su nama naši NATO prijatelji donirali. Ti jest onaj savez gdje bi na uguralu na silu i prevaru ko i Crnu Goru

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA