Do ove neobične kuće na hrvatskom ostrvu dolazi se makadamom i kroz pašnjake, ukopana je u zemlji i predstavlja pravi mali RAJ (FOTO)

Kuća je smeštena na južnom delu parcele koji ima padinu sa nagibom od 20 stepeni, a od mora je udaljena 100 metara

  • 13

Projekat ukopane kuće "Trijangl" za odmor na ostrvu Pagu nova je arhitektonska atrakcija, sa kojom tim iz studija "SODA Arhitekti" privlači pažnju turista širom sveta.

Ovo prelepo ostrvo u Jadranu je mnogima omiljeno, a ne znaju da je na njemu BELO ZLATO zbog kojeg se ratovalo (FOTO) (VIDEO)

Reč je o parceli koja se nalazi izvan građevinskog područja naselja, a koja je nekoliko kilometara udaljena od asfaltirane magistrale i još nekoliko kilometara od omanjeg naselja. Do nje se pristupa makadamskom ulicom koja prolazi kroz privatne pašnjake. Teren je tipično krševit, bogat samoniklim autohtonim lekovitim biljem, piše "sodaarhitekti.hr".

Foto: SODA Arhitekti Foto: SODA Arhitekti

Na padini brda površine 100.000 m2 bilo je potrebno projektovati kuću (Triangl), za pružanje usluge smeštaja u seljačkom domaćinstvu koja nema nikakvu mogućnost spajanja na komunalnu infrastrukturu.

Padina se koristi kao pašnjak, a na njoj se nalazi i izdvojeni arheološki lokalitet. Kuća je smeštena na južnom delu parcele koji ima padinu sa nagibom od 20 stepeni, a od mora je udaljena 100 metara.

Foto: SODA Arhitekti Foto: SODA Arhitekti

Projektom ove kuće za odmor arhitekti su nastojali da obuhvate sve kvalitete koje lokacija pruža i da pruže mogućnost za idealan odmor u potpunoj osami. Nužna energetska samodovoljnost i teža pristupačnost lokacije uzrokovalo je potrebu za racionalnošću kako u pogledu gradnje, tako i u pogledu korišćenja.

Ti uslovi odredili su odluke primenjene prilikom projektovanja te je predložena jednoetažna ukopana kuća.

Foto: SODA Arhitekti Foto: SODA Arhitekti

S obzirom na to da se želelo izbeći da kuća ima klima uređaje, ukopavanjem su se stvorili uslovi za prirodno hlađenje prostorija, a sama kuća podseća na konobu, tipičnu za tradicionalne priobalne kuće. Osim toga, ostvareno je i poprečno osvetljavanje i provertavanje prirodnim putem. Pristup kući ostvaruje se sa severa, putem prilaznih stepenica koje vode do atrijuma na severnoj strani.

Foto: SODA Arhitekti Foto: SODA Arhitekti

Ovaj ukopani i divljom lozom osenčeni atrijum se takođe koristi za ugodan boravak u vrućim letnim danima. Iz njega se otvara pogled prema moru preko staklenog vetrobrana kroz natkriveni prostor za uživanje koji funkcionalno razdvaja kuću na spavaći i dnevni deo. Sve su prostorije orijentisane su južno, prema dubokom tremu sa bazenom i pogledom na paški arhipelag. 

Ovo je idejni projekat koji je firma "SODA Arhitekti" projektovala za privatnog klijenta, a kolika će joj cena biti još uvek se ne zna. 

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA