≫ 

Zakoračite u 18. vek: Negotinska Knez Mihailova ulica je postala "Vesela čaršija", kojoj niko ne može da odoli (FOTO)

Fenomenalni događaj u Negotinu, koji niko neće moći da zaboravi, jer je duh starog grada uneo u moderno vreme i tako ulepšao praznični dan

  • 0

Jedna od najlepših ulica u Negotinu nosi ime Kneza Mihaila, a krije neverovatnu priču, koja svake godine oživi baš na Bogojavljenje. Tada se ta stara ulica pretvara u Veselu čaršiju, koja služi na radost i starim i mladim.

U stara vremena, tu negde baš o početku 18. veka, na Bogojavljensko veče, u ulici Kneza Mihaila, Negotinci su se družili, pevali i besedili o svom gradu i velikanima krajinskim.

I baš tako, mnogo godina kasnije, Negotinci su se po šesti put okupili u svojoj staroj čaršiji, koja je oživela kroz manifestaciju "Vesela čaršija".

Svuda su bile đakonije, posluženje, srneći gulaš, mekike, kuvano vino, topli čajevi i sokovi za najmlađe posetioce.

Obeležja čaršije, takođe, šećerne lulice i jabuke, liciderska srca i baloni za najmlađe posetioce.

Foto: negotin.rs Foto: negotin.rs

Nisu izostali ni razni kulturni programi, pa tako  je svima okupljenim kazivao pesnik Saša Skalušević, a u programu su učestvovali Stefan Lazarević i Hor OMŠ „Stevan Mokranjac“.

Svojim pesmama atmosferu u kafanama stare čaršije dočarali su Ana i Old Gard Bend, a za dobro raspoloženje pobrinuli su se i Gradimir Spasić – Spale, starogradski orkestar „Kavaljeri“ i duvački orkestar „Hajduk Veljko“!

Prava praznična atmosfera se iz toplih porodičnih domova preselila na staru gradsku ulicu.

Prelepu atmosferu kad je pao mrak upotpunili su osmesi mališana, koji su oduševljeno virili da ugledaju šta se to sve krije na svakom pedlju ulice.

Omiljeni dan njima i ostalim Negotincima čestitao je i predsednik Skupštine opštine Negotin dr Ljubisav Božilović.

Foto: negotin.rs Foto: negotin.rs

- Kao i prethodnih godina, i ove, okupili smo se na veliki pravoslavni praznik Bogojavljanje, da bismo oživeli duh starih vremena, setili se poznatih trgovaca i zanatlija, najbrojnijih upravo u ovoj ulici, i zaslužnih zašto i nosi naziv stara negotinska čaršija.

- Manifestacija „Vesela čaršija“, naša ulica „Otvorenog srca i duha“ uz podršku lokalne samouprave traje već šest godina. Želimo da bude bolja iz godine u godinu, ukrašenija, posećenija.

Foto: negotin.rs Foto: negotin.rs

- Tu će nam trebati vaša pomoć. Obično zimi uz niske temperature nam je nekako teže da izađemo. Malo je prilika kada novogodišnja rasveta može da dođe do izražaja, zasija i obasja lica ljudi, kao što je upravo Vesela čaršija u najstarijoj ulici, ukrašenoj njenim simbolom, zaštitnim znakom „srcem“.

- Pozivam vas da izađete, družite se, pozovete prijatelje, komšije,i večeras uživate u prijatnoj i veseloj atmosferi naše čaršije i pripremljenim đakonijama. Oživimo duh starog Negotina uz priče o onima koji su zaslužni što smo danas ovde - rekao je Božilović.

Foto: negotin.rs Foto: negotin.rs

Svoju priču i sećanje na staru čaršiju sa svima je podelio i istoričar Nikola Plavšić, podsećajući na čaršiju, o kojoj je svojevremeno pisao i hroničar čika Đorđe Božinović.

Plavšić je istakao kako se u stara vremena narod najviše okupljao sredom i subotom, kada su bili pijačni dani.

Foto: negotin.rs Foto: negotin.rs

Organizatori su i ove godine obezbedili posluženje, srneći gulaš, mekike, kuvano vino, tople čajeve i sokove za najmlađe posetioce.

Šestom po redu manifestacijom „Vesela čaršija" organizatori Turistička organizacija opštine Negotin, Dom kulture „Stevan Mokranjac“ i vlasnici lokala iz ove ulice, uz pokroviteljstvo opštine Negotin, pokušavaju da, bar nakratko, vrate duh starog vremena.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/negotin.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA