Kako da prepoznate pravi fiskalni račun (FOTO)

Važno upusstvo u borbi protiv sive ekonomije

  • 3

Koliko puta ste pomislili da račun koji ste upravo dobili u prodavnici ili kafiću nije ono što bi trebalo da dobijete od kasira/konobara?

Priznajete dešavalo se, ali niste imali priliku da potvrdite svoje sumnje. Jer, ko će napamet da uči kako bi fiskalni račun trebalo da izgleda.

Upravo je to trik kojim se služe i pojedini poslodavci, jer izdavanjem računa o kojem realno ne znate ništa, oni u vašim očima stvaraju utisak da su uradili što bi trebalo, a u stvari je napravljen prekršaj.

S obzirom da je 2017. godina označena kao godina borbe protiv sive ekonomije u Srbiji, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave odlučilo je da na Fejsbuku krene u kampanju kako bi sve nepravilnosti i nelogičnosti kod potrošača, a u vezi sa fiskalnim računima odgonetnulo.

Prva lekcija podeljena na Fejsbuk stranici MDULS jeste sam izgled pravog i "krivog" fiskalnog računa.

"Pravi fiskalni isečak obavezno sadrži podatke o obvezniku - naziv i adresu objekta, PIB, PDV* i fiskalni logo."

Kako prepoznati pravi račun?

"Jedan od primera sive ekonomije sa kojim se najviše susrećemo u praksi je neizdavanje fiskalnih računa.

Prema istraživanjima stavova građana o sivoj ekonomiji, 55% građana Srbije ne dobija fiskalni račun u ugostiteljskim objektima", navodi se na stranici MDULS koja će i u budućnosti nastavili sa edukacijom građana u borbi sa sivom ekonomijom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • abc...d...

    14. april 2017 | 12:32

    Šta imam ja da prepoznajem, država ima inspekcijske službe da to kontrolišu, ne kradu mene nego državu neka se sama brani, kada država krade mene - nemam načina da se odbranim, zašto bih ja imao obzira...??!

  • Goran

    14. april 2017 | 12:34

    Jaka stvar .treba obezbediti ljudima normalan zivot a izmedju ostalog kad uhapsite nekog i provucete ga kroz medije kao lopova onda ga i kaznite a ne da ga pustate na slobodu .a on proneverio novac koji normalan svet nemoze da zaradi za ceo zivot.

  • Kafa

    14. april 2017 | 13:18

    U 90% kafića daju ovu poridžbinu ili predračun. Ukinite porudžbinu, predračun.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA