• 31

Još jedna novina u obrazovanju: Za fakultet više neće biti potrebna samo 4 razreda srednje škole!

- Učenici koji završe treći stepen mogu da konkurišu na bilo koji fakultet ukoliko prethodno polože opštu maturu. Pravo na polaganje opšte mature stiču se nakon položenog zavrsnog ispita - rečeno je u Ministarstvu prosvete

  • 31

Učenici koji upisuju srednje škole po dualnom sistemu obrazovanja i koji se spremaju za rad, mogu, ukoliko se u međuvremenu predomisle, da nastave školovanje i upišu fakultete.

Uvodi se NACIONALNA MATURA: Ovako će sadašnji osmaci od sada upisivati fakultet

Potpuno ludilo na beogradskom fakultetu: Čeka diplomu 5 godina, zaboravio šta je uopšte studirao

- Učenici koji završe treći stepen mogu da konkurišu na bilo koji fakultet ukoliko prethodno polože opštu maturu. Pravo na polaganje opšte mature stiču se nakon položenog zavrsnog ispita - rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete.

Dualni sistem obrazovanja uspešno se primenjuje u mnogim zapadnim zemljama poput Nemačke, a ideja je da učenici nakon završetka srednje škole počnu da rade.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

U Ministarstvu prosvete napominju da učenici koji završe trogodišnje srednje škole po dualnom sistemu obrazovanja imaju ograničenje da ne mogu da polažu opštu maturu u narednih godinu dana od završetka srednje škole.

- Ovo je zaštitna mera da bi pokušali da na tržištu rada budu angažovani. Takođe, ne mogu pristupiti polaganju opšte mature pre svoje generacije koja je završila četvorogodišnje srednje obrazovanje -  kažu u Ministarstvu.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Savetnica ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić kaže da je 1.832 kompanije, mala i srednja preduzeća zainteresovano da se uključi u program dualnog obrazovanja. Predviđeno je da učenici u prvoj godini jedan dan nedeljno provedu na praksi u nekoj od kompanija sa kojom škola i roditelji potpišu ugovor, u drugoj godini dva dana nedeljno, dok je u trećoj godini predviđeno da u firmama provedu tri dana na praksi.

Ona je, na poslednjoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta, rekla da se ide na to ad se dualno obrazovanje proširi i na fakultete.

Učenici koji upišu srednju školu po dualnom sistemu obrazovanja od kompanija u koje idu na praksu dobijaće po 5.000 dinara mesečno džeparac.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • Перагеније

    На мала врата на факултете...

  • Nikola

    Da li to znači da će đaci koji se odluče za trogodišnji smer gubiti jednu čitavu godinu ne radeći ništa?

  • Srboljub

    Upisivaćemo fakultete i bez osnovne, samo da plate. Svi ćemo biti fakultetski obrazovani i nepismeni. Lepota.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima