• 5

Sve lepote južne srpske pokrajine: Pogledajte kako se Kosovo menjalo u poslednjih 100 godina (FOTO)

Kenet Andresen je na svom Instagram profilu objavio kolekciju razglednica na kojima se vidi kako se Kosovo menjalo u periodu od 1900. do 1999. godine

  • 5

Kosovo je kao oblast naseljena crnim pticama dobilo po njima i naziv jer slovenska reč kos označava crnu pticu. Ime Metohija dolazi od grčke reči metohi, kojom su, kako piše na Vikipediji, bila nazivana crkvena imanja, pošto su značajni zemljišni posedi sa selima u toj oblasti bili ne samo u vlasništvu Pećke patrijaršije, nego su i čitava sela dodeljivana pojedinim srpskim manastirima, pre svega vladarskim zadužbinama, poput Visokih Dečana ili Svetih Arhangela.

Lepa Putinova pomoćnica ima jasan stav o kosovskoj vojsci

Kenet Andresen je na svom Instagram profilu objavio kolekciju razglednica na kojima se vidi kako se Kosovo menjalo u periodu od 1900. do 1999. godine.

Kako se dalje navodi, Kosovo i Metohija zauzima 10.887 km2 i 1999. godine je prema procenama imalo gotovo dva miliona stanovnika. Najveći gradovi na Kosovu su: Priština sa 209.000 stanovnika i Prizren sa 127.000. Pokrajina se sastoje iz dve oblasti, Kosova na istoku i Metohije na zapadu.

Kosovo i Metohija prvi put prelazi u ruke Srba nakon Prvog balkanskog rata, kada su srpska i crnogorska vojska oslobodile Kosovo i Metohiju 1912. godine. Kosovo je 1913. godine odlukom Narodne skupštine bilo integrisano u Kraljevinu Srbiju, a Metohija u uklopljena u Kraljevinu Crnu Goru.

Posle proboja Solunskog fronta 1918., Kosovo od austrougarske ponovo oslobađaju francuske savezničke snage zajedno sa jedinicama srpske 2. armije u oktobru 1918, i reintegrišu ga u Kraljevinu Srbiju. Čitavo Kosovo, a posle sjedinjenja Srbije i Crne Gore i Metohija, kao delovi Srbije, bili su posle 1. decembra 1918. u sastavu novostvorene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Za vreme Drugog svetskog rata bilo je pod fašističkom okupacijom Italije. Posle završetka rata, Kosovo i Metohija su vraćeni Jugoslaviji i ulaze u sastav Narodne (kasnije Socijalističke) Republike Srbije.

Posle NATO bombardovanja SRJ 1999. godine, Kosovo i Metohija dolazi pod upravu Ujedinjenih nacija. Bombardovanje je okončano nakon 78 dana Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti OUN.

Ostale fotografije pogledajte OVDE.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • scythe

    "južne srpske pokrajine" .... Xaxaxaxaxaxa ...

  • B.b

    a danas kosovo je moderno uredjeno drzava i za zivot i za biznis

  • chicago

    Eeeee kakva mi tuga i jeza prolazi kroz telo uhhh,ziveo sam u Pristini i kada vidim ove stare slike bas mi se place,neznam zasto ali tako je.To je bio zivot,a ovo sad neznam kako bih ga nazvao.Nema zivota samo juris za novac i nikad dosta a zivot prolaziii eeeeeee

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima