≫ 

Da li će Erdogan postati novi Ataturk? Dan D za Tursku, građani na referendumu odlučuju o sudbini države (FOTO)

Opozicija se poslednjih nedelja žali da kampanja nije fer, uz jasnu premoć na ulicama i u medijima zahteva da birači na referendumu daju potvrdan odgovor

  • 12

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i opozicija juče su održali završne mitinge da bi privukli neodlučne birače uoči ključnog referenduma o jačanju predsedničkih ovlašćenja. "Nove poruke" naslov je vodećeg dnevnika "Hurijet", dok je šef države samo danas učestvovao na četiri mitinga, a premijer na pet, sve u Istanbulu.

Jedna žena je digla Tursku na noge da kaže Erdoganu - NE: Ona jedina može da ga porazi u velikoj borbi za budućnost države (VIDEO)

Lider najveće opozicione partije (CHP, socijaldemokrate), Kemal Kiličdaroglu, održao je miting u blizini Ankare, a glavna prokurdska stranka HDP u Dijarbakir, na jugoistoku Turske.

Cilj svih je da pred važan referendum pridobiju veliki broj neopredeljenih birača.

Jedini referendum gde narod treba da kaže DA ili NE, a pitanje ne postoji: Erdogan svim silama protiv svih, predviđa se kataklizma u nedelju (FOTO) (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Sutra, Turska će doneti jednu od najvažnijih odluka u svojoj istoriji - rekao je Erdogan pozivajući Turke da glasaju masovno.

- Rezultati izgleda dobro. Ali to ne bi trebalo da nas uspava. Jako 'Da' biće i lekcija Zapadu", rekao je on, a tokom kampanje je redovno kritikovao Evropsku uniju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Devet meseci posle pokušaja svrgavanja Erdogana pučem, Turci danas glasaju za ili protiv izmene Ustava, uključujući smanjenje ovlašćenja premijera u korist "superpredsednika" koji bi imao široke prerogative vlasti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Vlada tu reformu predstavlja kao neophodnu za stabilnost Turske i za borbu s bezbednosnim i ekonomskim problemima. Ali, opozicija u tome vidi veću autoritarnosti Erdogana koga optužuje da pokušava da ućutka svaki glas kritike, pogotovo nakon pokušaja puča vojnih pobunjenika 15. jula.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Vodja opozicije Kemal Kiličdaroglu smatra da je pred Turskom izbor: "Da li želimo parlamentarnu demokratiju ili sistem vlasti jednog čoveka?" rekao je on na mitingu u blizini glavnog grada, poredeći verziju predsedničkog sistema kakav želi vlast, sa "autobusom koji bez kočnica ide u nepoznato".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Opozicija se poslednjih nedelja žali da kampanja nije fer, uz jasnu premoć na ulicama i u medijima zahteva da birači na referendumu daju potvrdan odgovor.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Posebno se na to žalila prokurdska stranka HDP čija su dva kopredsednika i mnogi od njenih poslanika u zatvoru, optuženi za veze sa zabranjenom "Radničkom partijom Kurdistana" (PKK).

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kampanja je bila donekle poremećena time što na izmeni Ustava vladajuća islamsko-konzervativna partija AKP radi s nacionalističkom partijom MHP koja je podeljena u stavu prema novom ustavnom rešenju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Predsednik je morao da uverava svoje nacionalističke saveznike u petak pošto je lider MHP, Devlet Bahčeli, optužio jednog savetnika Erdogana da je nagovestio mogučnost federalnog uređenja Turske posle referenduma.

- Ne postoji ništa takvo na dnevnom redu - uveravao je šef države.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

MHP je protiv bilo kakvog federalizma koji bi bilo kome dao neki oblik autonomije, a posebno kurdskim oblastima na jugoistoku Turske.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Turski mediji su izvestili da su svi savetnici i ministri AKP morali da otkažu svoje nastupe na televiziji u poslednjim satima kampanje da bi se izbele greške.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Bezbednosna ima značajno mesto u organizaciji izbora, tim više što je Islamska Država grupa pozvala u najnovijem broju svog nedeljnika "Al Naba" na napade na biračka mesta u Turskoj u nedelju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Turska privatna novinska agencija Doganje juče je objavila da je ove nedelje u Istanbulu uhapšeno 49 osumnjičenih pripadnika Islamske države. U utorak, 19 je uhapšeno u Izmiru, na zapadu Turske, osumnjičenih za planiranje sabotaža da bi se poremetio referendum.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Turska je poslednjih nekoliko meseci pogođena talasom smrtonosnih napada, bez presedana, navodno povezanih sa Islamskom državom i pobunom Kurda. Čak 33.600 policajaca će biti raspoređeno u nedelju samo u Istanbulu tokom, javila je provladina novinska agencija Anadolu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Erdogan kome su 63 godine, bio je premijer od 2003. do 2014. godine, kada je izabran za predsednika, šo bi trebalo da je u velikoj meri ceremonijalna funkcija. Izmenom Ustava on bi mogao da ostane na vlasti do 2029. godine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kampanja je zvanično završena u subotu u 18:00 sati. U nedelju, biračka mesta biće otvorena u 07:00.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dino

    16. april 2017 | 13:19

    Ti što veliki imaš ali u @uzi izgleda,,od ovakvih kao ja nije formiran isis budi siguran već od budala koje nemaju veze sa islamom..držim se svoje vere i imam bradu ako te to zanima,ali veruj da imam više srba prijatelja i od tebe srbine,,nikada nikom u životu nebih naudio niti zasmetao i draže mi je i više poštovanje imam prema i vašim ženama koje su religiozne i iz manastira nego prema ovim starletama kojih ima nažalost i kod nas..da je više ljudi kao što je i Erdogan budi siguran manje bi bilo ovih sejtana koji nas svadjaju,ubijaju i truju na sve strane gore nego zivotinje

  • Dino

    16. april 2017 | 08:34

    Allah uzvišeni koji zna javno i tajno,i ono što je u dušama našim bio zadovoljan tobom nama a nama koji te iskreno volimo i cenimo..dok god budeš iskren a i mi sa tobom sa našim Gospodarima mi znamo da ti niko nemoze nauditi..Oni prave spletke Allahu ali Allah će njima veće i biće poraženi to im je obećanje Gospodara!!

  • Sanja Boz

    16. april 2017 | 10:04

    Evet!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA