Klepetan se vratio, ali je Tesla ubijen: Hrvatske rode pobili nad Libanonom, crnom tačkom puta ptica selica

Godišnje ubiju oko 2.6 miliona ptica selica

  • 6

Klepetan se vratio, ali Teslino gnezdo, u Parku prirode Lonjsko polje, zauvek je ostalo prazno. Mužjak bele rode iz Hrvatske, koji je od juna 2016. nosio GPS odašiljač za praćenje kretanja, ubijen je ovih dana iznad Libana na svom putu kući. Čak tri, od ukupno četiri rode iz Hrvatske, koje su u sklopu projekta SOS Stork označene uređajima za praćenje, više nisu žive.

Klepetan se vratio Malenoj: Kada ju je zatekao sa drugim, napravio haos! (VIDEO)

Ostaje nam još da se nadamo da će se u svoje gnezdo sretno vratiti Leti, jedina, još preživela, označena roda.

Odgovor na pitanje koliko je još roda, koje nije bilo moguće pratiti poput Tesle, okončalo život na ovom putovanju smrti, nikada nećemo saznati. Ipak, zna se da je crna tačka, na povratku u Hrvatsku, 200 kilometara dug deo migracijskog puta koji vodi preko Libana.

Upravu tu, uprkos formalnoj zabrani lova, iz zabave i pomame za trofejima, godišnje bude ubijeno oko 2.6 miliona ptica selica.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Selicama preti tragičan scenario

Na žalost, za bele rode dolaze još crnji dani, jer trajna zabrana lova koja je bila na snazi u Libanu, prestaje u septembru ove godine, a to bi moglo da rezultira pravim pokoljem nad pticama. Kako bi se taj tragični scenario, koji preti rodama i ostalim selicama, sprečio i kako bi im se osigurao siguran migracijski put, ovih je dana pokrenuta peticija "Učinimo nebo iznad Libana sigurnim za rode i ostale selice!", piše 100posto.hr.

- Kako bi libansko nebo bilo sigurno, ptice moraju da budu zaštićene zakonom, a prekršitelji strogo kažnjeni. Za Teslu je, na žalost, prekasno. Toliko truda, vremena, strepnje i nadanja mnogih, prekinuto je pucnjem jednog bezobzirnog čoveka.

- Stoga želimo da Teslino ime postane sinonim za sigurnost libanskog neba. Da njegova smrt obeleži početak nove, sigurne ere za migraciju ptica selica preko Libana. Tražimo striktnu i doslednu primenu zakona 580/2004 - Teslinog zakona! Molimo vas da u tome istrajete! - napisali su pokretači peticije koju i vi možete potpisati ovde.

Peticija će biti proslijeđena predsjedniku Republike Libana i tamošnjem ministru zaštite okoline.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    17. april 2017 | 20:18

    Zli ljudi uništavaju floru i faunu.

  • coa

    17. april 2017 | 19:46

    nad "Libanonom"?...e svaka vam cast

  • Filip

    17. april 2017 | 21:11

    Boravio sam na jugu Libana u drugoj polovini 2014.godine i tada sam video neverovatan prizor. Jato roda od nekoliko hiljada ptica na putu ka jugu. Nestvarno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA