• 1
 ≫ 

Povratnik sa Sirijskog ratišta svedočio pred sudom u BiH: Njegove reči su sledile sve u sudnici

 ≫ 

Svedok je opisao svoja i iskustva drugih pod zastavom Islamske države u Siriji, živeći u nekoliko gradova i učestvujući u oružanim sukobima

  • 1

U postupku protiv Osmana Abdulaziza Kekića koji se vodi pred sudom Bosne i Hercegovine (BiH) svedočio je povratnik sa sirijskog ratišta. Kako bi se zaštitio njegov identitet, sudsko veće je zabranilo objavljivanje podataka na osnovu kojih bi se moglo shvatiti o kome se radi.

 

Miodrag iz Niša preživeo je pakao džihada: Izveštaj sa prve linije sirijskog fronta iz prve ruke!

 

Svedok je opisao svoja i iskustva drugih pod zastavom Islamske države u Siriji, živeći u nekoliko gradova i učestvujući u oružanim sukobima.

 

Pojasnio je da procedura ulaska na teritoriju Islamske države nije uvek bila ista, pa su tako 2015. godine na granici bili ljudi koji su oduzimali pasoše, telefone, laptopove…

 

Na osnovu saznanja kojima raspolaže, ispričao je da su duž granice Sirije sa Turskom uglavnom postavljene mine, a na mestima na kojima nisu, nalaze se punktovi. Po ulasku, kako je naveo, stranci nisu mogli raditi po klubovima ili restoranima.

 

- Obavezno se mora ratovati ko dođe na područje ISIL-a - tvrdi on.

 

Svedok navodi i obavezu verske i vojne obuke, a poznato mu je da je takva praksa bila na snazi 2015. godine, a nije u vreme kada je on pristigao. Kazao je i da su se dodeljivali ratni nadimci.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Govoreći o državljanima BiH koji su doputovali na područje pod kontrolom Islamske države u Siriji, on kaže da su se mnogi priključili vojnim formacijama.

 

- Što se tiče Bošnjaka, većina nas je došla da ratuje - kazao je on.

 

Istražne agencije u BiH procenjuju da je u Siriju od 2012. godine otputovalo oko 180 muškaraca iz BiH, a vratilo se oko 45, dok je oko 70 poginulo. U poslednjih godinu dana su obustavljeni odlasci iz BiH na ratište u Siriju, a gotovo pa i povratci.

 

Svedok nije upitan na suđenju za razloge povratka u BiH.

 

- Može se izaći, ali teško - navodi on.

 

Govoreći o optuženom Kekiću, svedok je rekao da ga je viđao 2015. godine. Kaže da je Kekić dolazio kod njega u stan i pričao da je prošao obuku, kao i da ga je viđao u uniformi sa pištoljem.

 

Svedok tvrdi da je Kekić ratovao u jedinici Anvar al-Avlaki i da se najviše družio sa ljudima iz Krajine.

 

Foto: siteintelgroup.com, Profimedia/Abaca

Foto: siteintelgroup.com, Profimedia/Abaca

 

- To je jedinica bila obučena samo za borbe. Ne za straže - dodao je on.

 

Svedok se složio sa braniocem optuženog Senadom Dupovcem da nikada nije vidio Kekića u borbama, niti da ga je viđao prilikom obuke. Branilac je rekao da će u daljem postupku nastojati da obori tezu da su svi strani državljani morali da ratuju.

 

Bosanskohercegovačko pravosuđe je najviše postupaka protiv povratnika sa sirijskog ratišta pokrenulo prošle godine, a do sada je takvih 14 osuđeno. Većina povratnika je kao razlog odlaska navela pružanje pomoći onima koji se bore protiv režima predsednika Bašara al-Asada.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs/VOA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA