Miodrag iz Niša preživeo je pakao džihada: Izveštaj sa prve linije sirijskog fronta iz prve ruke

Stojičić tvrdi da će Islamska država biti poražena, možda već početkom sledeće godine

  • 6

Snimatelj italijanske televizije RAI Miodrag Stojičić opisao je kako izgleda raditi usred rata u Iraku i Siriji, pišu Novosti.

Povratnik sa Sirijskog ratišta svedočio pred sudom u BiH: Njegove reči su sledile sve u sudnici

Ko je izveo napad nervnim gasom i ubio decu u Siriji? Jedni upiru prstom u ovog Asadovog generala, drugi tvrde da je sve nameštaljka (FOTO)

- U Iraku, Siriji, Avganistanu, Jemenu od 2003. poginuli su milioni ljudi. Mrtvi koji su ostali u ruševinama sravnjenih gradova ili u pustinjskom pesku nikada neće biti prebrojani. Milioni su otišli sa po jednom kesom iz svojih domova i nemaju gde da se vrate. Na Bliskom istoku sada vlada globalni užas čije tek deliće ljudi širom sveta vide zahvaljujući TV kamerama - navodi Stojičić.

On je postao ratni reporter u Bejrutu 1980. godine, radio je u Libiji, Čadu, Avganistanu, Libanu, Libiji, Tunisu, Egiptu, Siriji, Iraku...

- Kao Srbinu iz Niša, najjači utisak iz ratnog ludila u Siriji za mene predstavlja činjenica da nas oni potpuno idealizuju i vole baš kao i Ruse. Za njih su Srbi prve žrtve novog svetskog poretka i poslednji vitezovi u Evropi koji su se oružjem oduprli severnoatlantskoj nemani. I danas ovde svi znaju za Miloševića, ali i za Tita. Naročito nas cene u njihovoj vojsci, oficiri. Srbin si, dakle, prijatelj si - dodaje Stojičić.

Foto: Tanjug/AP/Thiqa News Foto: Tanjug/AP/Thiqa News

Uzroci sukoba na Bliskom istoku, prema rečima Stojičića su "kvadratura kruga".

U geopolitičkoj računici Rusije, Amerike, Irana i Saudijske Arabije, postoje i računi Turske, Izreala, Kurda. U toj jednačini neki interesi su "vekovne konstante", ali se svakodnevno ukazuju novi vektori sa promenjivim vrednostima koje uvode jedna, druga ili peta strana.

Stojičić tvrdi da će Islamska država biti poražena, možda već početkom sledeće godine. Međutim, on tvrdi da će se kalifat vratiti za nekoliko godina u Iraku, Siriji, Libiji, na Kavkazu pa i u Bosni, jer oko 250 miliona muslimana sunita veruje u tu ideju.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    18. april 2017 | 09:01

    Eto ti ga sad!!! Oni tamo pacenici znaju sta i kako je bilo,a nas Evropa decenijama ucenjuje radi neke kolektivne krivice??? Hašim im poznat kao terorista,Hrvati kao secesionisti i mozda prvi teroristi u Evropi kojima ta ista Evropa popusta gde stigne,Bosnjaci su otvoreno urlikali Allahu Akbar i sekli glave... i nikom nista?! Zato nas i smatraju prijateljima jer ih bez bojazni od kazne ubija ko stigne!!! Drzite se braco,nesto mora da se promeni!!!

  • Vronski

    18. april 2017 | 09:10

    Хоће ли ми неко појаснити шта је калифат? Ко су суити? Слабо знам.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA