≫ 

Jeste li ikada bili u Vršcu: Pogled sa ovog mesta ne postoji ni u Holivudu (VIDEO)

U naselju Vršac živi 29.843 punoletna stanovnika

  • 8

Vršac je jedan od najstarijih banatskih gradova koji se nalazi na jugoistočnom delu Panonske nizije, u podnožju Vršačkih planina. Prema popisu iz 2011. bilo je 36.040 stanovnika. Po ovome je Vršac drugi po veličini grad u okrugu i najveći grad u Vojvodini bez statusa središta okruga.

SRPSKA POSLA: Kako je propala Pajina veridba sa ženom koju je slikom krunisao za caricu (FOTO)

U njemu košava duva u proseku 120 kilometara na sat, na šta su Vrščani navikli. U godini teško da ima ijednog dana bez vetra, a najčešći je jugoistočni.

Ovaj grad ima znamenitu istorijsku prošlost sa spomenicima od praistorije do današnjeg doba. Mnogobrojne karakteristične građevine iz XVIII i XIX veka, Gradska kuća, stara apoteka (1783), barokna zgrada „Dva pištolja“, kuća u kojoj je živeo i umro Jovan Sterija Popović, Vladičin dvor, crkve (rimokatolička crkva sv. Gerharda od Sagreda je najveća rimokatolička crkva u Srbiji, a bila je druga po veličini u SFRJ, odmah posle zagrebačke katedrale).

Dovršena je 1863. godine i ima funkcionalne orgulje na kojima se redovno održavaju koncerti.

Vršačka kula nakon obnove. Tvrđava je nekada bila mnogo veća. Foto: Wikimedia Commons/CrniBombarder!!! Vršačka kula nakon obnove. Tvrđava je nekada bila mnogo veća. Foto: Wikimedia Commons/CrniBombarder!!!

Kapela sv. Krsta je najstarija rimokatolička bogomolja u Banatu, čiju gradnju su započeli doseljenici 1720. godine. Pravoslavna crkva Svetog oca Nikolaja sagrađena je 1785. godine i tada je bila najveća srpska pravoslavna crkva severno od Save i Dunava. Vršački gradski park sa spomenicima, Narodni muzej (osnovan 1882. - najstariji muzej u Vojvodini), a glavno obeležje grada je Vršački zamak, na Vršačkom bregu iz ranog srednjeg veka simbol grada i najstariji zamak na teritoriji Vojvodine.

Sve to je vredno pomena, a naročito Manastir Mesić iz XVII veka. U ovom gradu je rođen otac srpske drame Jovan Sterija Popović, kao i slikar Paja Jovanović. Grad ima profesionalno pozorište. U Vršcu se održava Jesenji pozorišni festival i Međunarodni festival folklora.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Najpoznatiji i najtrofejniji je ženski košarkaški klub Hemofarm sa šest osvojenih titula šampiona države. U naselju Vršac živi 29.843 punoletna stanovnika. Opštini Vršac pripadaju sela: Vatin, Mali Žam, Veliko Središte, Gudurica, Markovac, Mesić, Pavliš, Sočica, Jablanka, Vlajkovac, Ritiševo, Kuštilj, Uljma, Izbište, Vojvodinci, Potporanj, Straža, Malo Središte, Šušara, Orešac i Zagajica.

Zaljubićete se u ovaj grad, baš kao i mi:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Urs Zimmermann011

    18. april 2017 | 19:30

    Odatle je moja prva zena,druga iz Subotica a ova sada iz Sremske Mitrovice...Srem,Banat i Backa tri srca junacka

  • Cleopatra

    19. april 2017 | 09:48

    Vrsac lepa varos! ❤

  • Marko

    18. april 2017 | 17:36

    Lep gradic...Vetrenjaca je prelepa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA