Trećina robe koja nam stigne iz Kine nema deklaraciju!

Kinezi često krše prava intelektualne svojine i nazive poznatih robnih marki prišivaju na kopije proizvoda koje uvezu

  • 2
Novogodišnji ukrasi se prodaju na tezgama u kineskom tržnom ce Foto: Telegraf

Prošle godine je u Srbiju uvezeno 84.400 tona kineske robe manje nego u 2015. godini, ali trećina te robe nema odgovarajuću deklaraciju, a i ako je ima, na njoj su netačni podaci.

Dolazi nam sledeće godine MILION KINEZA turista: U 2016. zarada milijarda evra

Kako nas varaju: Na proizvodu piše POSNO, a u deklaraciji da sadrži mleko i jaja

U tako velikim kontingentima robe često bude i neprijavljene robe, a neprijavljivanje robe se strogo kažnjava, kažu u Upravi carina za Politiku.

Kinezi često krše prava intelektualne svojine i nazive poznatih robnih marki prišivaju na kopije proizvoda koje uvezu. Prema podacima kojima raspolaže Uprava carina, količina uvezene robe se iz godine u godinu uvećava, a sa time i ukupna suma naplaćenih dažbina.

- Kada je reč o robi iz Kine i njenoj zastupljenosti u ukupnom uvozu, poredeći podatke za 2016. i 2015. godinu, vidi se da je čak došlo do manjeg pada, te da je udeo uvoza iz Kine u vrednosti robe u 2016. godini smanjen za 0,35 procentnih poena u odnosu na 2015. godinu - kažu u Upravi carina.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ranijih godina je dolazilo do stalnog rasta uvoza kineske robe, ali je prošle godine uvezeno za 84.400 tona te robe manje nego u 2015. godini. Ovo važi za robu kineskog porekla koja dolazi iz Kine, a ne za svu robu iz Kine koja do nas može doći i sa neke druge destinacije.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    20. april 2017 | 07:16

    Uvozimo samo djubre od robe. Dosta je već se gušimo u kineskoj plastici.

  • BASA

    21. april 2017 | 10:01

    Kada su u pocetku dolazili, donosili su kvalitetne odevne predmete , svila , pamuk , lan ! Najmanje je bilo plastike ! Divni servisi za rucavanje porcelan ! I danas nesto od toga , nosimo , koristimo u kuhinji ! Toga vise nema ! Samo smrdljiva plastika , kao sto su patike ! Steta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA