Oni su ponos Srbije: Studenti genijalci iz Novog Sada napravili solarni punjač za mobilni telefon!

Punjač je proizvod akademaca udruženih u takozvano „Studentsko preduzeće“

  • 7

Grupa novosadskih studenata napravila je prenosivi punjač za mobilni telefon koji radi na sunce.

OSTAVLJATE PUNJAČ UKLJUČEN U STRUJU? Pravite veliku grešku!

- Pritisnete dugme dva puta, pokaže se indikacija koje je stanje naše eksterne baterije, prikopčamo bateriju na telefon i telefon počinje da se puni. Praktično, izvor je maltene neograničen dokle god ima sunca. Može se koristiti i kao baterija. Unutra poseduje litijum-jonske baterije koje obezbeđuju sasvim dovoljan kapacitet da se dva do tri puta telefon napuni - kaže Lazar Petrović, student FTN-a, za N1.

Punjač je proizvod akademaca udruženih u takozvano „Studentsko preduzeće“, koje čine studenati više smerova ovog fakulteta.

Ovim studentima ideje ne manjkaju, pa su tako jedni želeli da naprave eksterni punjač, dok su drugi hteli neki solarni proizvod. Ideja za solarni punjač proizišla je upravo iz toga.

- Nakon toga smo videli da postoji određena sličnost, i rekoh, što da ne spojimo ta dva proizvoda i napravimo solarni punjač? Eksternu bateriju koja će puniti i na 220V i na solarnu energiju. Tako je nastao naš 'soler' - objašnjava Vasilije Radnelj, direktor „Studentskog preduzeća“.

Jedni su tako od starih baterija za laptop uzimali komponente, drugi su pravili maske na fakultetskom 3D štampaču, dok su treći radili dizajn.

- To je vrlo dobra preporuka za njih, za sutra, za neku firmu u kojoj bi želeli da se zaposle. Mi imamo i „problem“ sa fluktuacijom, iz Studentskog preduzeća se studenti jako dobro zapošljavaju - navodi Bojan Lalić, šef Odeljenja za industrijsko inženjerstvo i menadžment.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Izvor: N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qqlele

    22. april 2017 | 09:53

    Sve je to lepo ali napravljeno pre tacno 7 godina prvi put

  • Нишлија

    22. april 2017 | 09:00

    Imam solarni punjac vec jedno osam godina...

  • Lik

    22. april 2017 | 08:45

    Bravo za angažovanje što se tiče inovativnosti ima ga već par godina na aliju...pravo je čudo što telefon do sada nije izmišljen koji može da radi i na solarnoj energiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA