SEVERNOKOREJSKI DIZNILEND: Miki Maus i Vini Pu na koncertu u čast Kim Džong Una!

Ovo je prvi put da su se Diznijevi likovi pojavili na nekom javnom događaju u Severnoj Koreji, iako su Vini Pu i Miki Maus godinama popularni među decom

  • 0

Likovi iz Diznijevih crtaća - Miki Maus i Vini Pu pojavili su se, pomalo neuobičajeno, na pozornici u Severnoj Koreji, tokom koncerta posvećenog novom lideru Kim Džong Unu.

Izvođači obučeni kao Mini Maus, Tigar i drugi likovi, igrali su na pozorici u Pjongjangu, dok su na velikom platnu iza prikazivani inserti iz "Snežane", "Damba", "Lepotice i zveri" i drugih Diznijevih crtaća.

Pojavljivanje likova koji su popularni na Zapadu, naročito u SAD - neprijatelju Severne Koreje, značajna je promena, bar kada je reč o kulturnim performansima u Pjongjangu.

Proteklih godina, izvođenja poput "Ariranga", masovnog igranja igrica sa glumcima prerušenim u pande, predstavljala su omaž savetniku Severne Koreje - Kini.

Ovo je, navodi američka agencija, prvi put da su se Diznijevi likovi pojavili na nekom javnom događaju, iako su Vini Pu i Miki Maus godinama popularni među decom.

Rančevi, pernice i pidžame uvezeni iz Kine često su ukrašeni ovim likovima, a priče, poput "Damba", prevedene su na korejski. Neobično je, međutim, da ti likovi imaju centralnu ulogu na nekom javnom skupu.

Portparol "Diznija" Zenja Muha rekla je da upotrebu Diznijevih likova u Severnoj Koreji ova američka kompanija nije odobrila.

- Za ovo nisu dobili licencu ili dozvolu kompanije Volt Dizni - rekla je ona.

Američkim sankcijama zabranjen je uvoz dobara iz SAD u Severnu Koreju, ali ne i prodaja američkih proizvoda Severnoj Koreji, osim ako nije reč o pojedincima ili kompanijama koje su na američkoj crnoj listi.

Kim, koji je vlast preuzeo od oca Kim Džong Ila, koji je preminuo u decembru, ima "grandiozan plan za dramatičan preokret na polju književnosti i umetnosti ove godine", prenosi državna Centralna novinska agencija KCNA.

Pojavljivanje Diznijevih likova moglo bi da bude znak da Kim želi drugačiji imidž od oca i dede i da je spreman za nešto opušteniji odnos prema zapadnjačkoj kulturi, smatraju stručnjaci.

(D. Z. / Tanjug / Foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA