Bata Živojinović ga je prvi put spasao, drugi put doktori. Makedonski režiser ima 74 godine i ne odustaje od snimanja filmova

Ovo je treći igrani film u režiji Koleta Angelovskog. Prvi je bio „Ukleti smo, Irina”, a drugi “Vikend mrtvaca”. Treći, “Ah, ljubavi moja”, umalo da ne završi

  • 4

Ah, ljubavi moja”, koji na komičan i parodičan način govori o malograđanskom ljubavnom trouglu sa pevanjem i pucanjem, prikazan je na Skopskom filmskom festivalu.

 

Srbin napunio akumulatore s heroinom, Makedonci mu naši ogromnu količinu ove droge (FOTO)

 

Ovo je treći igrani film u režiji Koleta Angelovskog. Prvi je bio "Ukleti smo, Irina”, a drugi “Vikend mrtvaca”. Treći, “Ah, ljubavi moja”, umalo da ne završi.

 

- Kardiohirurzi su me zakrpili usred snimanja da bih mogao da završim film “Ah, ljubavi moja”, rekao je na sinoćnjoj premijeri filma čuveni makedonski i jugoslovenski glumac i reditelj, Kole Angelovski (74 ).

 

- Imali smo ograničen budžet i 12 dana za snimanje u hotelu Radika sa pet zvezdica, a ekipa je imala pun pansion. Pare nisu stigle na vreme, pa smo morali da završimo za 10 dana. Tada je šala, koju sam stalno ponavljao - da ću umreti ako ne dovršim ono što sam počeo, proradila. Zaista mi je pozlilo. Odneli su me kod mojih kardiohirurga u Skoplje, koji su me zakrpili da bi mogao da nastavim i dovršim film, rekao je Angelovski.

 

Foto: D.Joksić

Foto: D.Joksić

 

On je i ovoga puta imao sreće, kao i daleke 1973. godine, kada je kao reditelj snimao svoj prvi igrani film "Tatko“ ili "Ukleti smo, Irina”. Tada mu je svesrdno pomogao legendarni Bata Živojinović.

 

- Pre početka snimanja, ovde u Makedoniji sam imao ogromne probleme i opstrukcije, a dotukli su me na prvoj klapi kada mi je pred celom ekipom i novinarima glavni glumac Darko Damevski okrenuo leđa veleći da ne želi da snima film sa mnom.

 

Čovek za koga sam celu godinu pisao scenario i sa kim sam pravio probe, jednostavno me je izneverio, pričao nam je svojevremeno Kole Angelovski.

 

- Kada mi je Darko Damevski otkazao na prvoj klapi filma, javio sam se Bati Živojinoviću, koji je tada u Subotici snimao film sa Sašom Petrovićem "Maestro i Margarita“, i sve mu objasnio. Rekao mi je da odmah dođem u Suboticu i donesem scenario. Iste večeri ga je pročitao i sa čuđenjem me upitao: "Zar po ovom scenariju Darko neće da glumi ( ? ). Ja hoću !“

 

Foto: D.Joksić

Foto: D.Joksić

 

- Bato, to je u redu, ali ja nemam para da te platim, rekoh.

 

- Ma, ko te bre pita za pare. Čim završim ovaj film, dolazim.

 

- Završio je film, došao je, glumio bez para kao i Neda Arnerić, a doneo mi je i jednu kameru koju je predhodno iznajmio, i jedan mercedes od "rent a kar“, i poklonio ekipi. Neverovatno, takvog čoveka nisam sreo.

 

Pošto sam i kasnije imao problema sa filmom, on je u Beogradu preko Duška Perkovića i FRZ izdejstvovao da završimo film i da u srpskoj verziji kao "Ukleti smo, Irina” ode na Pulski festival, gde smo dobili dve zlatne Arene. Sve to zahvaljujući Bati.

 

Da nije bilo njega, film "Tatko“ nikada ne bi snimio. Iz Skoplja nisu dozvoljavali da se prikaže na Pulskom festivalu, a pošto je u njemu igrao Bata Živojinović, koga je Jovanka Broz obožavala, film je ipak prikazan i osvojio je dve prve nagrade.

 

Foto: D.Joksić

Foto: D.Joksić

 

- Ubio sam se plačući što Makedonija nije htela da uzme film kao svoj, pa je morala da se pusti srpska verzija. Tada sam imao 27 godina, pričao nam je Kole Angelovski.

 

U 55-godišnjoj plodnoj karijeri kao glumac, scenarista i reditelj, on je igrao i sa najpoznatijim svetskim glumačkim imenima - Ričardom Bartonom, Elizabet Tejlor, Orsonom Velsom...

 

Daljinac baner

 

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA