Predstavljena monografija "Čudo u Čibu" (FOTO)

Kompanija Carlsberg Srbija obeležila 125 godina od osnivanja pivare u Čelarevu

  • 1
Foto: Promo Foto: Promo

Povodom obeležavanja 125 godina postojanja pivare u Čelarevu, kompanija Carlsberg Srbija predstavila je monografiju "Čudo u Čibu", prvi pisani dokument o istoriji pivare. Monografija je svečano predstavljena u starom dvorcu Dunđerski u Čelarevu, pred velikim brojem zvanica, predstavnika Pokrajinkse vlade, diplomatskog kora, lokalne samouprave i medija. Gostima su se obratili predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, otpravnik poslova ambasade Danske u Srbiji, Morten Skovgaard Hensen, kao i generalni direktor kompanije Carlsberg Srbija, Vladimir Vava.

Foto: Promo Foto: Promo

- Izuzetna mi je čast što sam u prilici da vam čestitam 125. rodjendan i izdavanje monografije „Čudo u Čibu“ koja govori o istorijatu ove pivare, čiji je osnivač bio Lazar Dunđerski. Nakon privatizacije 2003. godine kada je vlasnik pivare postala kompanija Carlsberg investirano je čak 220 miliona evra i ostvareni su izvanredni poslovni rezultati, koji su deo ukupnih rezultata razvoja naše ekonomije i tu su zahvaljujući ovakvim kompanijama koje kontinuirano ulažu u postojeće proizvodne procese, zaštitu životne sredine, nove tehnologije i sve ono čime se Srbija ponosi - izjavio je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Foto: Promo Foto: Promo

- Došavši na prostore nekadašnjeg Čiba, a danas Čelareva, Carlsberg je nasledio i bogatu istoriju dugu 125 godina. Ne samo Lazar, osnivač naše pivare, već i cela porodica Dunđerski poznata je u istoriji Vojvodine kao jedan od najznačajnijih pokretača razvoja kulture i obrazovanja u XIX i početkom XX veka. Smatramo da je naša dužnost da izrazimo zahvalnost i da povodom velikog jubileja, ispričamo veličanstvenu priču o njihovoj zaostavštini, pivari, i vek i četvrt dugoj proizvodnji kvalitetnog piva - izjavio je Vladimir Vava, generalni direktor kompanije Carlsberg Srbija.

Foto: Promo Foto: Promo

Nakon osnivanja Muzeja piva, kao i fondacije Carlsberg i Dunđerski, monografija „Čudo u Čibu“ kompanije Carlsberg Srbija predstavlja još jedno svedočanstvo o značaju kulturnog nasleđa porodice Dunđerski, kraja u kome kompanija posluje, kao i čelarevske pivare.

Jedinstvena zbirka autentičnih fotografija, slika, pisama i zapisa vodi čitaoce kroz istoriju jedne porodice, kao i tradiciju proizvodnje kvalitetnog piva od trenutka kada je iz pivnice izašla prva flaša mladog vizionara Lazara, do danas kada nosi ime Carlsberg Srbija.

Foto: Promo Foto: Promo

Kao deo bogate istorije ovog kraja, ali i značajan član opštine Bačka Palanka, Carlsberg Srbija već skoro 14 godina kontinuirano ulaže u razvoj Čelareva i unapređenje standarda, zaštitu životne sredine i ekološki prihvatljiva postrojenja, kao i u razvoj sporta, kulture i obrazovanja.

Nakon mnogobrojnih investicija u očuvanje visokog kvaliteta proizvoda i unapređenje proizvodnih kapaciteta, pivo koje se danas proizvodi u pivari u Čelarevu izvozi se u zemlje širom regiona, dok je LAV jedno od omiljenih pivskih brendova u Srbiji.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr sc Milanče Mitovski, akademik

    25. april 2017 | 00:09

    Pivari u Čelarevu sve čestitke za 125 godina zaslađivanja vremena i života pivopijama. Da pivo na Balkanu traje 125 godina mora da je kvalitetno, ljupko i prijatno kao prva ljubav. Pivopijama živeli uz moju pesmu posvećenoj LAV PIVU, ŽIVELI! PIVCE LAV, A MOJE! Pivce moje, vitаminа puno i dаje snаgu, nisаm ni duno, nаljutio sаm drаgu. Gde je ono pivce? Nemаš brige, ono utiče nа živce, mаni se krigle. Koristi flаšu, nije mаlа, zа sаvest nаšu, moždа je šаlа. Popiti pivce, ne znаči dа, smiriš živce, to je prirodа. Pivce hlаdno, pričinjаvа se zаistа slаdno, njemu nаvići se biće ondа sklаdno. U njemu su B –vitаmini, oni se gužvаju u prаksi i istini. Mаni se, pivce, dokаzаno je, nije zа živce. Lav pivo Meni drago, Flašu navrno Poljubih rado. Živeli!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA