Evo kako možete da se besplatno lečite kad ste u inostranstvu! (ovo sigurno niste znali) (VIDEO)

Srbija ima ugovore o socijalnom osiguranju sa 28 zemalja

  • 1

Mnogi ne znaju da polise osiguranja koje im nude turističke agencije i osiguravajuća društva nisu jedini siguran način da se obezbede ako im bude potrebno lečenje u inostranstvu. Kako je Srbija potpisnica više desetina međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju koje uključuje i zdravstveno, tako u 28 zemalja uz određenu papirologiju mogu da se besplatno leče.

DOBRO PAZITE NA OVO AKO IDETE NA LETOVANJE: Evo kako BANKE zarađuju na vašem odmoru, a vi ga plaćate SKUPLJE!

Ugovori koji omogućavaju građanima na privremenom boravku u inostranstvu da pravo na zdravstvenu zaštitu u hitnim slučajevima imaju besplatno ostvareni su, kako kaže Miloš Nikač, pomoćnik direktora Zavoda za socijalno osiguranje, sa skoro svim zemljama članicama EU, nekim bliskoistočnim zemljama, Panamom i drugim južnoameričkim zemljama.

- Da bi ostvarili ovo pravo potrebno je da:

1. Pribave izvod iz svog zdravstvenog kartona koje izdaje lekar opšte prakse i za decu potvrda od školskog stomatologa. Ta potvrda treba da pokaže da li je osoba u zadnjih godinu dana bolovala od akutnih ili hroničnih bolesti.

2. Sa takvom potvrdom treba da ode u filijalu RFZO u svom mestu prebivališta i dobije dvojezičnu potvrdu koja je dogovorena sa odgovarajućom zemljom - objašnjava Nikač.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Potvrda neće biti izdata osiguraniku koji pati od akutnih ili hroničnih bolesti, kažu u fondu za Potrošački savetnik.

Izdavanje dvojezičnog obrasca ne košta ništa, ali za pribavljanje dokumentacije je potrebno izdvojiti jedan čitav dan, što zaposlenima može da predstavlja problem.

- Ova potvrda omogućava da građani Srbije u slučaju hitne potrebe u inostranstvu dobiju zdravstvenu uslugu u svim institucijama javnog zdravstva, kao i da imaju zdravstveno osiguranje u toj državi - kaže Nikač.

Printskrin/Youtube/Potrošački savetnik Printskrin/Youtube/Potrošački savetnik

                          GDE JE MOGUĆE LEČENJE BEZ POTVRDE

U zemljama poput Mađarske i Hrvatske moguće je lečenje u hitnim slučajevima i bez potvrde. Sporazum sa ovim državama u tom slučaju omogućava našem turisti da se prijavi nosiocu zdravstvenog osiguranja u državi gde boravi i da izjavi da je osiguran u Srbiji, na osnovu čega ta država naknadno traži izdavanje obrasca.

Potvrdu o zdravstvenom stanju koju popunjava izabrani lekar, kao i informacije o proceduri izdavanja obrasca možete da pronađete na sajtu potrosackisavetnik.com.

 GDE JE DOVOLJNO POKAZATI PASOŠ

Inače, prema sporazumima sa Velikom Britanijom i Poljskom, nije potrebno ništa od papira, dovoljno je da građani pokažu pasoš da bi se besplatno lečili.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Groficaofica

    25. april 2017 | 18:29

    Dok se zavrsi papirologija,covek ce ii da ozdravi ili da umre...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA