≫ 

Ako ste na ovom spisku, idite do šaltera! Upravo ste dobili 8.400 dinara!

Finansijska pomoć u vidu stipendija obezbeđuje se za studente radi nagrađivanja postignutih rezultata u određenom periodu, ali i zbog motivisanja za nastavak obrazovanja, profesionalno usavršavanje i istraživanje

  • 2

Studentima će od danas biti isplaćivane učeničke stipendije i krediti za april u iznosu od 8.400 dinara, saopšteno je iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ako se vaše ime nalazi na ovom spisku, moći ćete da podignete 8.400 dinara!

Budući studenti moći će besplatno na pripremnu nastavu u Novom Sadu

Za njihovu isplatu iz budžeta Ministarstva prosvete izdvojeno je ukupno 165.698.400,00 dinara.

Na stipendiju imaju pravo, kako oni koji tek upisuju fakultet u zemlji ili inostranstvu, zatim oni koji tokom studiranja postižu visok prosek ocena, ali i oni koji su diplomirali, a žele da nastave školovanje.

Konkurs za dobijanje studentskih kredita objavljuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije. Rok za priјavljivanje na konkurs za studentske kredite  јe od 1. do 31. oktobra svake kalendarske godine.

Obrazac za konkurisanje za studentski kredit se kupuje u knjižari „Prosvetni pregled“. Dokument o proseku primanja po članu porodice se overava u opštini grada u kojoj student živi.

Studentski kredit se prima 10 meseci godišnje (septembar-jun).

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Pravo na studentski kredit, u skladu sa zakonom, imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji nisu u radnom odnosu, koji imaju državljanstvo Republike Srbije, koji su prvi put upisani u zimski semestar studija i koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti I godine osnovnih akademskih i osnovnih strukovnih studija (osnovnih studija) koji su prvi put upisali prvi semestar i studenti od II do V (i VI) godine osnovnih studija, studenti na studijama drugog i trećeg stepena koji su odmah po završetku osnovnih studija nastavili studije drugog odnosno trećeg stepena, studenti koji nemaju primljen studentski kredit u otplati, ili nisu oslobođeni od obaveze vraćanja primljenog studentskog kredita i ukoliko ispunjavaju ostale uslove u skladu sa zakonom i pravilnikom.

Po završetku studija, u obavezi ste da vratite kredit.

Foto: Freeimages/writing check Foto: Freeimages/writing check

Banka zadužena za taj kredit, sa kojom inače potpisujete ugovor. Ta banka propisuje rok za koji je potrebno da se žkredit vrati. Što brže vraćate kredit, manja je kamata čeka.

Rok zavisi od sume i proseka na fakultetu - na primer, maksimum otplate je svakako 5 godina, prosek rate oko 1.500 dinara, a ukoliko imate prosek ispod 7,5 - rata je 3.000 dinara.

Zanimljivo je i korisno znati da bivši student sam može da odredi koliko će mesečno vratiti - u skladu sa tim koliko je u mogućnosti, pa ako bude malo štedljiviji, može da isplati dug za mnogo manje nego za pet godina.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    26. april 2017 | 08:03

    Kao na zapadu od malih noga u dugove da koji slucajno ne podigne glavu i vidi istinu oko sebe...

  • Messi

    26. april 2017 | 18:54

    Hahahah kao sto je Dinkic pre obecao svima po soma evra.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA