• 0

Da te ulepšavam, to za tebe nije: Dnevna doza Šekspirovih stihova

  • 0

Vilijam Šekspir je bio engleski pesnik i dramski pisac, rođen 26. aprila 1564.  godine u Stratfordu na Ejvonu. Smatran za najvećeg pisca na engleskom jeziku i dramaturga svetskog glasa.
LOPOV, BLUDNIK, PROVODADŽIJA: Evo ko je zaista bio Šekspir! (VIDEO)

Stručnjaci sa Univerziteta Vitvatersrand u Južnoj Africi koji su analizirali ostatke glinenih lula pronađenih 2010. u vrtu kuće u Stratfordu na Ejvonu, tvrde da je pisao pod dejstvom kanabisa.
Rezultati njihove studije, objavljene u časopisu South Africain Journal of Science, ukazuju na prisustvo kanabisa u osam lula, dok su u dvema drugih, doduše pronađenih u dvorištu Šekspirovog suseda, identifikovani tragovi kokaina.
Kako bi potkrepili svoju tezu, naučnici ističu da Šekspir u svom sonetu 76 govori o “travi” (weed) kao sredstvu inspiracije.
Opus njegovih dela koja su sačuvana do danas sastoji se od 38 pozorišnih komada, 154 soneta, dve duge narativne i nekoliko drugih poema. Njegovi pozorišni komadi su prevedeni na mnoge jezike i prikazuju se svuda u svetu, češće nego bilo koji drugi.
Na osnovu zapisa iz parohijske crkve u Stratfordu, pouzdano se zna da se Vilijam oženio Anom Hatavej i da su šest meseci nakon venčanja dobili kćerku Suzanu, a dve godine potom blizance Džudit i Hamneta.
Njegova poznata dramska dela su Romeo i Julija, Hamlet, Otelo, Kralj Lir, San ljetne noći i brojne druge. Dok su od njegovih pesama najpoznatiji Soneti (pisani između 1595—1599, objavljeni 1609), Venera i Adon, Otmica Lukrecije, Strastveni hodočasnik...
Da te ulepšavam, to za tebe nije
(sonet 83)
Da te ulepšavam - to za tebe nije,
te ja ne podizah lepotu tvog lika;
Da prevazilaziš, znao sam ranije,
sve ponude prazne pesnika dužnika;
Presta hvala moja da te zapljuskuje,
da ti bićem svojim pokažeš načisto
koliko sad novo pero podbacuje
kada o vrednosti tvojoj peva isto.
Ti ćutanje moje primaš ko greh dugi,
a ono je moja slava, jer kad ćutim
ne škodim lepoti tvojoj, dokle drugi,
život bi da slave grobom zamrznutim.
U jednom tvom oku ja vidim čar višu
no u hvali što je ti pesnici pišu.
Daljinac baner
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima