Lekova nema zbog spora oko kursa evra

Predstavnici inostranih farmaceutskih kompanija, koje na tržištu Srbije prodaju originalne lekove, ne žele da prilagoe cene kursu evra od 99,30 dinara

  • 0

Proizvođači lekova okupljeni u Udruženju "Inovija" kažu da ne mogu da koriguju cene lekova po kursu od 99 dinara za evro, jer je to apsurdan i nerealan zahtev sa sadašnjim kursom evra. Ovo je odgovor na zahtev, koji je stigao iz Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, da obave korekciju cene lekova, a da pri tom koriste kurs od 99,30 dinara za evro.

Najnoviji zaplet u odnosu između inostranih proizvođača lekova i RFZO nastao je zbog uobičajene prakse korigovanja cena medikamenata, kada oni pojeftine ili poskupe u zemljama čije cene uzimamo kao referentne pri formiranju cena lekova u Srbiji. Tako zapravo u ovom trenutku RFZO samo traži nešto na šta ima pravo, i to po uslovima koji su dogovoreni još u junu prošle godine, po pravilima koja su tada važila, a tada je i kurs zaista bio 99,30 dinara za evro.

Direktor udruženja "Inovija" Bojan Trkulja kaže da to udruženje neće korigovati svoje cene i da je problem u velikom skoku kursa evra.

- Neprihvatljivo je da se ova korekcija radi po kursu od 99,29 dinara za evro, kada je kurs 115 dinara, a sledeća nelogičnost je u tome što tehnička vlada nema nikakve ingerencije da promeni cenu lekova i uskladi prema realnom kursu - kaže Trkulja za dnevni list "Politika".

Posledice ovog novog "šuma" na vezi između proizvođača lekova i RFZO mogla bi da bude i skidanje s liste lekova koji se izdaju na recept, a čije cene nisu korigovane. To bi, međutim, bilo veoma opasno po pacijente, jer ti originalni, odnosno inovativni lekovi nemaju paralele na domaćem tržištu, pa građani neće imati čime da se leče.

(M. S. / Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA