Snima se film o pogibiji 16 radnika RTS-a, a evo šta o tome misle porodice poginulih

Urednici RTS-a saopštili su porodicama poginulih radnika ideju o konkursu za film na dan raspisivanja javnog poziva

  • 6

Radio-televizija Srbije raspisala je konkurs kojim traži scenario za igrani film o pogibiji 16 svojih radnika u NATO bombardovanju zgrade u Takovskoj 1999. godine.

Svuda oko mene su bile mrtve kolege: Ispovest radnika RTS koji je preživeo bombardovanje! (VIDEO)

RTS je pozvao sve zainteresovane da do 29. septembra dostave tri primerka scenarija, a glavni i odgovorni urednik kulturno-umetničkog programa javnog servisa Nebojša Bradić očekuje veliki odziv.

- Bombardovanje zgrade RTS i smrt zaposlenih u ovoj medijskoj kući su važna tema, koja je dosad sagledavana iz raznih aspekata, novinarskih i objektivnih rukopisa. Odlučujući se za dramsku obradu ove teme, imamo na umu da je televizija ona scena na kojoj bi trebalo da se desi fuzija između informacije i umetnosti, koja jedina ima moć da sublimiše i oplemeni - ističe Bradić.

Kako kaže, umetnost je uvek nešto što može da leči.

- Zbog toga smo se odlučili da uputimo javni poziv autorima da kreiraju sadržaje koji će obeležiti ovaj tragični događaj. Verujemo da će najbolji tekstovi markirati ambijent, atmosferu, intimnu dramu i politički kontekst, čime će i pružiti plodan osnov za produkciju TV filma - objašnjava Bradić.

Foto: Tanjug/Vladimir Dimitrijević Foto: Tanjug/Vladimir Dimitrijević

Porodice podržale ideju

Urednici RTS-a saopštili su porodicama poginulih radnika ideju o konkursu za film na dan raspisivanja javnog poziva. Miroslav Medić, član porodica nastradalih, kaže da ideja nije loša.

- Tek treba da vidimo kakav će scenario biti, ali voleli bismo da u filmu bude što više tačnih podataka i istinitih likova. Svakako da će scenaristi imati umetničku slobodu, ali mi smo zainteresovani, pre svega, za dokumentarnu stranu filma - ističe Medić.

Uslovi konkursa za scenario filma

Rok: 29. septembar 2017.

Trajanje filma: 75-120 minuta

Predaja scenarija u tri primerka, pod šifrom

Nagrada: 300.000 dinara

Sva autorska prava pripadaju RTS-u

Pobednika konkursa bira tročlani žiri.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    26. april 2017 | 09:59

    Sve srpske zrtve u agresiji Amerike i zlocinackog NATO pakta na Srbiju su nevino nastradale i zasluzuju podjednaku paznju i pijetet . Uz duzno postovanje svih zrtava ,zasto je bol majki vojnika sa Kosara toliko manji od bola majki radnika RTS.a da se jedva i pominje? Mozda zato sto ne insistiraju na tome da je glavni krivac Milosevic i njegov rezim pa njihov bol nije toliko " popularan" za sve srpske kvazi demokrate koje bez zapada i svoje servilnosti prema istom ne bi ziveli debelo ususkani i amnestirani od istorijske pljacke Srbije ? I jos da se planirani film snimi u koprodukciji sa Holivudom a NATO da bude producent i da pljune lovu posto se podrazumeva da su u filmu glavni i najveci krivci S .Milosevic i njegov rezim ,a NATO je nevin posto je bio nicim izazvan ? Shvatam i razumem bol rodbine nastradalih koji nisu trebali biti tu gde su bili , ali oni koji nisu SMELI gadjati to sto su gadjali su pravi , najveci i jedini zlocinci u ovoj tragediji ..............

  • Poljska

    26. april 2017 | 09:12

    Strašno mi je žao zbog pogibije tih mladih ljudi na radnom mestu. Njih ne može da vrate ni 100 snimljenih filmova. Pitam se da li se planira snimanje film(ov)a o pogibiji 1.500-2.000 takođe nevinih žrtava iživljavanja i bombardovanja NATO-a? Da li su neke žrtve vrednije od drugih, ili su neke institucije dovoljno moćne da to same procenjuju i oresuđuju? Saučešće porodicama SVIH žrtava bezumnog bombardovanja!

  • Ja

    26. april 2017 | 08:55

    A Biković, u ulozi mladog ministra informisanja, dolazi odmah posle rušenja zgrade RTS.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA