≫ 

Sve manje dece vakcinisano protiv malih boginja, rubeola i zauški: U ovim gradovima Srbije je alarmantno!

Da bi se postigao kolektivni imunitet, neophodno je da vakcinacijom bude obuhvaćeno najmanje 95 odsto mališana

  • 9
Foto-ilustracija: Wikimedia Foto-ilustracija: Wikimedia

U Srbiji u poslednjih nekoliko godina opada broj dece vakcinisane MMR vakcinom protiv malih boginja, rubeoala i zauški, a najniži obuhvat je u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

NEVAKCINISANO DETE?! Kakva su prava lekara, i da li može da odbije da ga leči

Da bi se postigao kolektivni imunitete neophodno je da vakcinacijom bude obuhvaćeno najmanje 95 odsto mališana, a u Nišu je taj obuhvat 51 odsto, dok je u Beogradu 65 odsto, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje "Batut" povodom nedelje imunizacije koji se obeležava od 24. do 30. aprila.

Epidemiolog Goranka Lončarević pojasnila je da se MMR vakcina daje u drugoj života deteta i pred polazak u školu, te da jena niovu Srbije u drugoj godini života deteta obuhvat 81 odsto, dok je u sedmoj godini 91 odsto.

Ona je naglasila da je vakcinacija važna za kolektivni imunitet, jer se visokim obuhvatom zaptravo štite i svi koji iz zdravstvenih razloga nisu mogli biti vakcinisani.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

- Pravo deteta da bude vakcinisano je iznad prava roditelja da bira za svoje dete - rekla je Lončarević i podsetila na aktuelnu epidemiološku situaciju u Ruminiji gde je u toku epidemija malih boginja, u kojoj je više hiljada obolelo, a više od 20 umrlo.

Državni sekretara Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko rekao je da godišnje u svetu umre tri miliona dece, a da je to moglo biti sprečeno zahvaljujući vakcinaciji.

On je naglasio da je vakcinacija najefikasnija i najjeftinija mera prevencije kojom se kontrolišu mnoge zarazne bolesti.

Podseća da je Zakon o zaštiti stanovnika od zaraznih bolesti predvideo obaveznu imunizaciju, a da će novim pravilnikom o vakcinaciji kao obavezne biti uvedene i neke nove vakcine.

- Cilj je da dostignemo obuhvat od 95 odsto i da ga održavamo - rekao je Vicko i dodao da roditelji o značaju vakcinacije treba da se informišu kod izabranog pedijatra.

Šefica Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Žofija Ustai naglasila je da vakcinacija spasava milione života i da je iskorenila mnoge zarazne bolesti.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • boginja

    26. april 2017 | 15:15

    Ne! Pravo roditelja je da odlucuje o SVOME detetu! Kada vi gospodjo budete izdrzavali moje dete i starali se o njemu mozete i da odlucujete! Gresite ako mislite da ce drzava, socijalne sluzbe ili bilo ko odlucivati o mome detetu! Ja sam spreman da umrem za svoje dete!!! A da li ste svi vi ostali spremni da umrete za pare koje vam turaju u dzep? Cekam vas!!!

  • tamaroza

    26. april 2017 | 16:19

    Deca nece primati mmr sve dok je normalnih roditelja, ne mozete na silu da ih naterate a da pritom ne snosite posledice. Ni jedno obolelo dete od autizma i paralice prouzrokovano ovom vakcinom nije zbrinuto niti drzava odgovara i dobro se zna kroz sta ti roditelji prolaze.

  • sale1971

    26. april 2017 | 16:39

    Ljudi su sve svesniji Gejtsove i Sorošove zavere,prenesite to našem prim imunologu i njegovim hazarima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA