≫ 

Važan apel za sve građane Srbije: Zaštitite šume tokom praznika, postoji mnogo jak razlog za to!

Skreće se pažnja da ne ostavljaju za sobom neugašenu vatru nakon piknika i da ne ostavljaju otpatke, već da ih odlože u kante i kese

  • 1

Javno preduzeće "Srbijašume" uputilo je apel građanima da zaštite šume tokom prvomajskih praznika.

Radno vreme za Prvi maj: Samo neke prodavnice će raditi

Kako da dobijete 19 slobodnih dana oko Uskrsa (detaljne instrukcije)

Uz podsećanje da je uzrok pojave požara u 98% slučajeva ljudski faktor (nepažnja, nemar ili namerno paljenje), to preduzeće apeluje na građane da ne pale korov, biljni i drugi materijal na poljoprivrednim parcelama, voćnjacima i površinama blizu šume, da ne lože vatru blizu šume i u šumi i ne bacaju opuške i lako zapaljive materijale na mestima gde se može izazvati požar.

Takođe, skreće se pažnja da ne ostavljaju za sobom neugašenu vatru nakon piknika i da ne ostavljaju otpatke, već da ih odlože u kante i kese, navodi se u saopštenju.

U slučaju pojave požara, građani treba da obaveste najbližu šumsku upravu ili direkciju JP ,,Srbijašume“ na telefon: 011 711- 50- 27, kao i vatrogasnu službu na telefon: 193.

U saopštenju napominju da je odredbama člana 47. Zakona o šumama zabranjeno paljenje otvorene vatre u šumi i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume, izuzev na mestu koje je samo za tu namenu određeno, uređeno i vidno obeleženo.

Takođe, odredbom člana 22. stav 1. tačka 8. Zakona o divljači i lovstvu zabranjeno je paljenje korova, strnjika, trstika, trave i drugog rastinja u lovištu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BRKA

    27. april 2017 | 21:23

    Jok docice onaj iz skupstine da gleda de ja grilam sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA