Rusija ulazi u STO posle 18 godina pregovora!

Donji dom ruskog parlamenta ratifikovao protokol o priključenju Svetskoj trgovinskoj organizaciji

  • 0

Državna duma, donji dom ruskog parlamenta, izglasala je danas ratifikaciju protokola o priključenju Rusije Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), nakon 18 godina pregovora, uprkos snažnom protivljenju opozicionih partija.

Od ukupno 450 poslanika, za ratifikaciju je glasalo njih 238, uz 208 protiv, tri uzdržana i jednog odsutnog. Protokol o priključenju stupiće na snagu 30 dana nakon što ga potpiše predsednik Rusije Vladimir Putin.

Očekuje se da će protokol izglasati i gornji dom ruskog parlamenta, Savet Federacije, nakon čega treba da ga potpiše Putin.

Protivnici priključenja Rusije Svetskoj trgovinskoj organizaciji navode da će taj potez preplaviti zemlju jeftinim uvozom, ubijajući ostatke nasleđene sovjetske industrije i povećavajući nezaposlenost.

Pristupanje Rusije Svetskoj trgovinskoj organizaciji dogovoreno je nakon 18 godina duge sage, koju su obeležile česte nesuglasice i međusobne tužbe.

Rusija je najveća svetska ekonomija koja je još uvek van globalne trgovinske organizacije, posle priključenja Kine 2001. godine.

Moskva je uspela da do kraja prošle godine razreši sve bilateralne trgovinske nesporazume i još joj je preostalo da ratifikuje paket o priključenju. Rusija će zvanično postati 156. član STO, 30 dana nakon što obavesti tu organizaciju o ratifikaciji protokola.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA