(NE)ZNANJE: U Srbiji 10 odsto lažnih diploma!

Diplome su ili falsifikovane ili su izdate od nepriznatih ustanova, a najčešće se falsifikuju isprave isturenih odeljenja privatnih fakulteta, državnih fakulteta, kao i uverenja o diplomiranju

  • 0

U Srbiji je, prema procenama, oko deset odsto lažnih fakultetskih diploma. Hapšenje osumnjičene za prodaju diploma Tehničke škole potvrda je da taj posao cveta.

Diplome su ili falsifikovane ili su izdate od nepriznatih ustanova, a najčešće se falsifikuju isprave isturenih odeljenja privatnih fakulteta, uverenja o diplomiranju, ali i sa državnih fakulteta, navodi Tanjug.

Načelnik Republičke prosvetne inspekcije (RPI) Velimir Tmušić ranije je naveo da je Ministarstvo prosvete i nauke tokom provere 2.000 diploma izdatih u Srbiji za jednu crnogorsku firmu, pronašlo oko 10 odsto falsifikata.

- Bilo je i situacija da su "diplome" izdale nepriznate institucije ili razni radnički univerziteti - rekao je Tmušić i naveo da je za rad fakulteta zaduženo svega nekoliko inspektora.

Krajem juna policija je uhapsila Stefana Vlajkovića zbog sumnje da je falsifikovao diplomu Fizičkog fakulteta u Beogradu na osnovu koje je upisao doktorske studije u Cirihu i prevario Fond za mlade talente.

Vlajković je postao poznat javnosti nakon tvrdnje da je pregovarao sa američkom svemirskom agencijom NASA o lansiranju prvog srpskog satelita.

Inače, analize pokazuju da je korupcija u obrazovanju rasprostranjena i da najviše maha uzima na fakultetima i visokim školama.

Da podsetimo,  najveća ali ne i jedina, korupcionaška afera "Indeks" u kojoj je nekoliko profesora optuženo za primanje mita, ni posle pet godina nije dobila sudski epilog.

Takođe, proletos su uhapšena dvojica profesora Visoke poslovne škole strukovnih studija u Valjevu, zbog sumnje da su primali mito.

(D. Z. / Tanjug / Foto Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA