CRNA GORA: Vatrena stihija u okolini Mojkovca, odroni otežavaju gašenje

Nekontrolisano širenje požara, izazvanog udarom groma, preti da ugrozi i nacionalni park Durmitor

  • 0

Veliki požar i dalje bukti na području Sokolovine kod Mojkovca, zbog čega je u prekidu regionalni put od tog grada ka Ðurđevića Tari, a vatrena stihija opasno se približila nacionalnom parku Durmitor.

Požar izazvan udarom groma traje već pet dana u Sokolovini , a u njegovom gašenju, pored mojkovačkih vatrogasaca, učestvuju i dva protivpožarna aviona Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

Put Mojkovac - Đurđevića Tara je pretrpan ogromnim odronjenim kamenjem i borovima koji dogorevaju, što otežava intervenciju sa zemlje.

Kako je javila TV Crna Gora, jedan od vatrogasaca koji je učestvovao u gašenju požara je povređen.

- Teren je nepristupačan i požar ne može da se gasi sa zemlje. Čekamo da se približi reginalnom putu ili da izađe na ravan prema Boričju i Zagoru, kada će moći da se interveniše vozilima - rekao je Dragan Marković, komandir mojkovačkih vatrogasaca.

Zbog nepristupačnog terena, pomoć stiže i iz vazduha. Marković je dodao da u gašenju učestvuju dva aviona MUP-a, dok se na Boričju nalazi šest radnika Nacionalnog parka Durmitor koji pokušavaju da spreče širenje prema Zabojskom jezeru.

Ipak, u lokalnoj upravi kažu da to nije dovoljno.

- Definitivno, sa ovim se ne može ugasiti ovaj veliki požar, koji preti da preraste u jednu opštu elemantarnu nepogodu na teritoriji naše opštine i samog nacionalnog parka - Dejan Medojević, predsednik Opštine Mojkovac.

Požar je zahvatio oko 10 hektara šume i preti da se proširi na poznatu prašumu Crna Poda sa više stotina godina starim borovima i nacionalni park Durmitor.

- Sama prašuma trenutno nije ugrožena, ali to ne znači da će biti tako i za dva sata - kazao je komandir Marković.

Regionalni put Mojkovac - Đurđevića Tara danas je u potpunom prekidu, tako da su sela Gornja i Donja Dobrilovina odsečena od Mojkovca.

(Telegraf.rs / Izvor: Vijesti / Foto: rtcg.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA