Uskoro će svet saznati ime Kimovog glavnog neprijatelja: Zovu ih izbori za "život ili smrt", dan kada Južna Koreja bira predsednika (FOTO)

Glasačke brojeve kandidati su dobili na osnovu broja mandata u Narodnoj skupštini, dok ostali nezavisni kandidati i manjinske partije će svoje brojeve dobiti na osnovu slučajnog izvlačenja od strane Državne izborne komisije

  • 5

U Južnoj Koreji će se 9. maja 2017. godine održati 19. predsednički izbori i to nakon opoziva predsednice Park Guen Hje koja je optužena za korupciju i zloupotrebu položaja, a rana glasanja su već otpočela prethodnih dana. Prema zakonu, novi predsednik biće izabran u jednom krugu.

Isprva je bilo planirano da se izbori održe 20. decembra ili dan pre, ali su pomereni zbog odluke Ustavnog suda da podrži opoziv predsednice Park Guen Hje, koji je izglasao parlament. U međuvremenu vršilac dužnosti predsednika postao je premijer Hvang Kio-An, a za novog predsednika najviše se istaklo petoro kandidata.

Uhapšena bivša predsednica Južne Koreje: Zbog korupcije i zloupotrebe položaja može da dobije i doživotnu kaznu! (FOTO) (VIDEO)

Izbori unutar stranaka održani su početkom aprila, a ankete pokazuju da će predstavnik Demokratske stranke Mun Džej-In, drugoplasirani 2012. godine i osnivač Narodne stranke An Čeol-Su biti glavni konkurenti, mada se veća prednost daje Munu.

Ovi izbori će biti posebno interesantni zbog trenutno rastućih tenzija na Korejskom poluostrvu između Severne Koreje i glavnog saveznika Južne Koreje, SAD. Svetski mediji su već pisali da će se ovaj događaj posebno pratiti na severu poluostrva, od strane severnokorejskog režima ali i samog Kim Džong Una.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Bivša predsednica Park Geun Hje iz konzervativne Saenuri partije izabrana je 2012. godine, nasledivši na tom mestu Li Miung-Bak iz iste partije.

Saenuri partija je izgubila parlamentarne izbore 2016. godine u aprilu. Većinu sada imaju opozicione partije Liberalno-demokratska partije Koreje i Narodna stranka. Dosta se komentarisao poraz stranke aktuelne predsednice, a isticalo se da su rivali osetili priliku da izvrše smenu snaga na novim izborima 2017. godine. Korea Times je tada naveo daje počela borba za sledeće predsedničke izbore.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U decembru 2016. godine predsednica Park Geun Hje je smenjena od strane narodne skupštine većinom od 234 prema 56 (sedam nevažećih glasova i dva uzdržana). Ovo je bio epilog skandala koji već neko vreme potresa Južnu Koreju, a predsednica je optužena za zloupotrebu položaja i korupciju. Građani su takođe masovnim protestima tražili smenu predsednice. Ustavni sud je takođe razmatrao zahtev za opoziv.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ona je konačno smenjena 20. marta 2017. godine jednoglasnom odlukom svih osam sudija Ustavnog suda.Prema zakonu predsednički izbori moraju da se održe u roku od 60 dana, a aktuelni premijer je preuzelo ulogu vršioca dužnosti predsednika.

Šest stranaka je zastupljeno u Narodnoj skupštini Južne Koreje: liberalna Demokratska partija Koreje, konzervativna Slobodna korejska partija, centristička Narodna partija, Liberalna konzervativna Bareun partija, pogresivna Stranka pravde i konzervativna Saenuri parija, stranka bivše predsednice Parka Geun Hje.

Glasačke brojeve kandidati su dobili na osnovu broja mandata u Narodnoj skupštini, dok ostali nezavisni kandidati i manjinske partije će svoje brojeve dobiti na osnovu slučajnog izvlačenja od strane Državne izborne komisije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Demokratska partija Koreje – Mun Džej-In

Rođen je 24. januara 1953. godine. Poznati je južnokorejski političar i trenutno je kandidat Demokratske partije na izborima 2017. godine. Bio je opozicioni lider od 2015. do 2016. godine i član je Narodne skupštine. Tokom izbora 2012. godine bio je kandidat Demokratske ujedinjene stranke, ali je izgubio trku od Park Geun Hje.

Pre ulaska u politiku bio je advokat za ljudska prava i šef osoblja pokojnog predsednika Ro Mun-Hjana, koji mu je bio i blizak prijatelj, sve do svog samoubistva 2009. godine.

Ako postane predsednik zalagaće se za poboljšavanje zakona koji se tiču nacionalne bezbednosti. Što se tiče spoljne politike on se zalaže za mirno pomirenje dve Koreje i prva zemlja koju će posetiti biće upravo Severna Koreja. Ističe da je proamerički kandidata ali smatra da Južna Koreja treba da vodi svoju diplomatiju i da čak Americi kaže „ne“ ako bude bilo potrebno.

Obećao je da će ulagati u nove poslove , kao i u mala i srednja preduzeća, a dodao je da će njegove aktivnosti biti transparentne. Javno se protivi homoseksualnosti, što je i istakao u tv debati. Oženjen je i ima dvoje dece (ćerku i sina).

Foto: Wikimedia/VOA Foto: Wikimedia/VOA

Liberalna Korejska partija – Hong Džun-Pajo

Rođen je 5. decembra 1954. godine. Poznati je južnokorejski političar, bivši tužilac i sadašnji guverner pokrajine Južni Gieongsang. Trenutno je predsednički kandidat Liberalne partije Koreje na izborima 2017. godine.

Poznat je po krajnje desnim i konzervativnim karakteristikama. Protivi se homoseksualizmu i pripadnike LGBT krivi za prisustvo HIV-a i side u Južnoj Koreji.

Foto: Wikimedia/VOA Foto: Wikimedia/VOA

Narodna partija – An Čeol-Su

Rođen je 26. februara 1962. godine i poznati je južnokorejski političar, lekar i softverski preduzetnik. Trenutno je član Narodne skupštine i kandidat je Narodne stranke za predsednika na izborima 2017. godine. Takođe važi i za jednoj od osnivača Narodne stranke.

Bio je jedan od osnivača i predsednik NPAD-a od marta do jula 2014. godine, a bio je i nazavistan kandidat na izborima 2012. godine. Osnovao je AhnLab, antivirusnu kompaniju 1995. godine. Bio je predsednik upravnog odbora do 2012. godine, a i dalje ima najviše deonica u ovoj firmi. Pre ulaska u politiku bio je dekan na Fakultetu za nauku i tehnologiju u Seulu na Nacionalnom univerzitetu do septembra 2012. godine.

U decembru 2011. godine izrazio je spremnost da donira polovinu svojih akcija u AhnLab za obrazovanje dece iz porodica sa niskim primanjima.

Izvinio se 2012. godine kada su u javnost dospeli podaci da je njegova žena izblegla da plati porez prilikom kupovine stana 2001. godine, pritom umanjujući vrednost nekretnine koju je kupila. Oženio se 1988. godine Kim Mi-Kjung, koja radi kao profesorka na Medicinskom fakultetu, Nacionalnog univerziteta u Seulu, a par ima jednu ćerku.

Foto: Wikimedia/VOA Foto: Wikimedia/VOA

Bareun Partija – Ju Seong-Min

Rođen je 7. januara 1958. godine i poznati je južnokorejski ekonomista i političar. Trenutno je član Narodne skupštine i predsednički kandidat Bareun partije na izborima 2017. godine. On je sin pokojnog Daengu glavnog sudskog advokata i člana parlamenta Ju Su-Hoa. Njegova kampanja se bazira na očuvanju nacionalne bezbednosti i poziva na reforme u privredi.

Foto: Wikimedia/VOA Foto: Wikimedia/VOA

Stranka pravde – Šim Sang-Jung

Rođena je 20. februara 1959. godine i poznata je južnokorejska političarka. Ona je jedna od pet glavnih kandidata na izborima za predsednika 2017. godine i predstavlja Partiju pravde.

Trenutno je član Narodne skupštine i liderka manje progresivne, levičarske Partije pravde. Ona se u ekonomiji zalaže za reformisanje korejskih konglomerata. Takođe planira da da donaciju od skoro 8.000 evra svakoj osobi koja puni 20 godina kako bi se smanjila socijalna nejednakost.

Ona je jedini kandidat koji podržava prava LGBT osoba u Južnoj Koreji. Protivi se raspoređivanju antiraketnog sistema odbrane SAD na teritoriji Južne Koreje i zalaže se za oslobađanje Korejskog poluostrva od nuklearnog oružja.

Foto: Wikimedia/VOA Foto: Wikimedia/VOA

Daljinac baner

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA