ZLATNE REZERVE: Na Crnom vrhu leži 128 tona dragocenog metala

Kanađani investiraju 500 miliona dolara u otvaranje dva rudnika zlata na srpskoj planini

  • 0

Kanadska kompanija “Avala risorsis”, po preliminarnim rezultatima, pronašla je na tri lokacije na planini Crni vrh, kod Bora, ležišta sa oko četiri miliona unci, odnosno oko 128 tona zlata.

Ukoliko sve ekonomske studije pokažu da je eksploatacija isplativa, u šta niko ne sumnja, ova korporacija namerava da u otvaranje dva rudnika i izgradnju ostalih prerađivačkih kapaciteta na Crnom vrhu u naredne tri godine investira – 500 miliona dolara, izjavio je Dzastin van der Torn, glavni menadžer istraživanja u ''Avala risorsisu''.

- Završili smo istraživanje na lokalitetu Bigar, gde su utvrđene rezerve od 1,5 milion unci, odnosno 48 tona zlata. Na lokalitetima Korkan i Kraku peštar istraživanja su pri kraju, ali već sada je gotovo izvesno da tu ima još oko 2,5 miliona unci zlata – kaže Van der Torn.

On kaže da su rezerve od četiri miliona unci zlata takve da je otvaranje rudnika gotovo izvesno i najavljuje se najkasnije za tri godine.

- Nakon otvaranja rudnika zlata, u kome bi radilo nekolio stotina ljudi, vaša zemlja ima pravo na “rojaliti taksu” od pet odsto od ukupne proizvodnje zlata, kao i dodatnih 10 odsto profita na ime raznih taksi. Uz to, sve zlato koje dobijemo dužni smo da prodamo Narodnoj banci Srbije – naglašava van der Torn.

Po njegovim rečima, investicija od 500 miliona dolara za otvaranje rudnika bila bi im vraćena za dve do tri godine.

(G. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA