≫ 

Ovo je Narodna biblioteka u Prištini: Neki kažu da je prelepa, a svetski mediji da je najružnija građevina na planeti (FOTO)

Narodna biblioteka u Prištini je delo hrvatskog arhitekte Andrije Mutnjakovića i počela je sa radom 1982. godine, a njen izgled inspirisan je pčelinjim saćem

  • 17

Prema Narodnoj biblioteci u Prištini niko nije ravnodušan! Jedni ovu zanimljivu građevinu hvale, drugi kude njen izgled, pa se biblioteka zadnjih dana ni kriva ni dužna našla u centru pažnje.

Manastir Hilandar je otkupio drevnu srpsku knjigu iz 14. veka. Ovo su njene tajne (FOTO)

Tako Jutarnji list piše da je nacionalna i univerzitetska biblioteka u Prištini, u strogoj konkurenciji, izabrana za jednu od devet građevina na svetu koje ove godine dobijaju status "čuda arhitekture moderne".

To znači da će prestižna fondacija Getty, najbogatija umetnička institucija na svetu, uložiti novac u njeno očuvanje.

Svake godine njihov stručni tim bira prioritete među najboljim delima 20. i 21. veka koje treba očuvati i osigurati im obnovu koja je često vrlo skupa.

Biblioteka je dobila sredstva za izradu plana upravljanja, što znači predradnju i pripremu podloge koja dalje vodi u dobijanje većeg dela sredstva za obnovu objekta. Reč je o prvoj zgradi u regiji kojoj je Getty dodelila sredstva za zaštitu.

Do sada su takvu pomoć dobijale zgrade svetski poznatih arhitekata, na primer, neka dela Le Korbizjea. Na veb stranicama donatora biblioteka u Prištini opisana je kao "šarmantna papazjanija stilova, materijala i referenci".

Foto: Wikipedia/SUHEJLO Foto: Wikipedia/SUHEJLO

Dok su drugi sasvim suprotnog mišljenja, pa je tako britanski Telegraf, biblioteku iz Prištene smestio na listu deset najružnijih zgrada na svetu! 

Biblioteka u Prištini je delo hrvatskog arhitekte Andrije Mutnjakovića i počela je sa radom 1982. godine, a njen izgled inspirisan je pčelinjim saćem.

Na listi najružnijih građevina uz našu biblioteku su se našli i sedište kompanije Aldar u Abu Dabiju, Hotel Lisabon u Makau, zgrada Korpa u Njujorku, slovački radio u Bratislavi, zgrada sedišta obaveštajne službe u Londonu, katedrala Isusa Hrista u Liverpulu, Ruska ambasada u Havani na Kubi...

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zule .

    3. maj 2017 | 20:54

    Jedinstvena je , i prelepa!

  • Jugosloven

    5. maj 2017 | 07:35

    Biblioteka je uradjena onako kako je uradjena. Ali je krov beo kao kape siptarske. To je bio cilj te biblioteka.bruka svugde s1u jos ranije ulice nazvane po njihom scenariju. Kao dardanija ilir dugadjini.i imena gradova sela sve je bilo kako su oni hteli.i nikad niko nije im stao na put. I tako je pocelo losije i LOSIJE

  • Boki

    4. maj 2017 | 13:57

    Vise lici na kavez...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA