Usijano na Dalekom istoku: Rusija i Kim Džong Un na korak od velikog rata (FOTO) (VIDEO)

Eksperti smatraju da je malo verovatno učešće ruskih vojnih jedinica u direktnim borbenim dejstvima

  • 1

U situaciji kada na korejskom poluostrvu raste tenzija, borbena gotovost sistema PVO Rusije podignuta je na najviši stepen, a mnogi mediji saopštavaju da se tehnika prebacuje na granice sa Severnom Korejom.

Putin, Erdogan i Tramp imaju plan? Sklapaju se dogovori Rusije, Turske i Amerike, najavljeni "vidljivi" rezultati uskoro (FOTO) (VIDEO)

Hoće li Rusija učestvovati u korejskom konfliktu, za "Rusku reč" govori predsednik Komiteta Saveta Federacije Viktor Ozerov, koji kaže da "Rusija krajnje pažljivo prati sve što se dešava u Severnoj Koreji, i da ruska vlada smatra da teritorija Rusije nije meta raketa koje lansira severnokorejski sused.

- Sa druge strane, tehnika je tehnika, i zato naša vojska čini sve što od nje zavisi da u eventualnoj vanrednoj situaciji ne dopusti slučajan pad raketa na teritoriju Rusije - rekao je predstavnik gornjeg doma ruskog parlamenta.

U tu svrhu se na ruskom Dalekom istoku izvode dodatni manevri, proverava se gotovost trupa za rat na granicama Rusije, ali šta zapravo podrazumeva "podizanje nivoa" borbene gotovosti PVO?

- Severnokorejsku raketu može neki vetar okrenuti na našu stranu. Da se to ne bi dogodilo svi oficiri jedinica PVO na ruskom Dalekom istoku vraćeni su sa odmora i treba im samo par minuta da se pojave na svom položaju - rekao je za "Rusku reč" Aleksej Ram, vojni analitičar lista „Izvestija“.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Na primer, u regionu su dodatno postavljeni sistemi S-400 koji su između ostalog predviđeni za uništavanje neprijateljskih balističkih raketa u radijusu od 400 km. Po Ramovim rečima, pre toga su ovi sistemi dežurali u uobičajenom režimu bez pripremljenih lansera, tj. osmatrali su nebo i tražili eventualne ciljeve, ali sada su spremni da obore neprijateljsku raketu koja leti u pravcu Rusije čim dobiju naredbu.

- Isto tako su pripremljeni i uzeti sa skladišta dodatni projektili za sisteme protivraketne odbrane. Pored toga, u toku je intenzivna provera svih sistema i mehanizama PVO - dodao je analitičar.

Krajem aprila su žitelji ruskog Dalekog istoka počeli su da šalju jedni drugima video-snimke na kojima je, kako se pretpostavlja, prikazano kako vojnici prebacuju tešku tehniku preko Habarovska u Primorje, prema granicama Severne Koreje.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Eto, vi kažete da su sve vesti o Koreji glupost. A ovo je danas, na Vaskrs (16. aprila) već treća kompozicija sa tehnikom. Prema tome, nije sve tako jednostavno. Izgleda da se tamo na granici sa Korejom, ipak nešto sprema - kaže autor video-snimka čiji se glas čuje u pozadini.

Sa druge strane, po rečima Aleksandra Gordejeva, načelnika informativne službe Istočnog vojnog okruga, tehnika je prevožena na manevre koji su završeni 29. aprila.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Ne mogu da kažem konkretno za svaki voz, ali danas se tehnika u principu premešta po regionima u vezi sa izvođenjem planskih kontrolnih provera rezultata zimskog perioda obuke - citiraju primorski mediji reči predstavnika Ministarstva odbrane. Kako je on rekao, vojska se prebacuje na nove poligone i uvežbava borbene zadatke na nepoznatom terenu.

- Nedavno je takva provera završena kod nas u Zabajkalskom kraju. Velika je verovatnoća da se tehnika vozovima vraća na mesto njenog stalnog baziranja - rekao je Gordejev.

Hoće li Rusija učestvovati u ratu?

Eksperti smatraju da je malo verovatno učešće ruskih vojnih jedinica u direktnim borbenim dejstvima, ali je sada važno proveriti borbenu gotovost trupa za svaki eventualni scenario na granicama.

- To se proverava na mnogo načina – premeštanjem na nove položaje, postavljanjem sistema PVO, masovnim praćenjem vazdušnih ciljeva i slanjem podataka u komandni punkt gde se donose odluke. To je tradicionalna vojna rutina koja se praktikuje u celom svetu za vreme bilo kakvih vojnih vežbi ili ratnih dejstava blizu granica - rekao je za „Rusku reč“ profesor Akademije vojnih nauka Vadim Kozjuljin.

On smatra da Moskva neće ući u rat na korejskom poluostrvu čak i ako ruska vojska bude prinuđena da obori severnokorejsku raketu.

- Mi ćemo uputiti notu protesta i biće pokrenuta politička i diplomatska rutina, kao i uvek u sličnim slučajevima, ali nećemo se upustiti u veliki rat - dodao je profesor Akademije vojnih nauka, piše "Ruska reč".

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA