Lepe vesti: Srbija ima suficit u budžetu od 7,2 milijarde dinara

Samo u martu ukupni prihodi bili su 90,7 milijardi, a rashodi 95 milijardi dinara, odnosno deficit u tom mesecu je bio 4,4 milijardi dinara

  • 26

Suficit budžeta Srbije nakon prvog tromesečja 2017. godine iznosio je 7,2 milijardi dinara, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

Vučić ima lepe vesti: U aprilu suficit u kasi, povećavamo minimalac

Kako se navodi, u ovom periodu naplaćeni su prihodi od 257,7 milijardi dinara, dok su rashodi bili 250,5 milijardi dinara. Samo u martu ukupni prihodi bili su 90,7 milijardi, a rashodi 95 milijardi dinara, odnosno deficit u tom mesecu je bio 4,4 milijardi dinara. Poreski prihodi su iznosili 71,2 milijarde dinara, pri čemu su najveći ostvareni od poreza na dodatu vrednost (PDV) u iznosu od 36,7 milijardi dinara.

Priliv po osnovu akciza je iznosio 18 milijardi dinara, ali su po tom osnovu prihodi i dalje na relativno niskom nivou s obzirom da još traju efekti formiranja zaliha akciznih proizvoda iz prethodnih meseci.Visok prihod, kako se dodaje, ostvaren je i po osnovu uplate poreza na dobit po osnovu konačnog obračuna za 2016, koja je započela u martu.

Neporeski prihodi su ostvareni u iznosu od 19,1 milijardi dinara, od čega su 10,8 milijardi bili prihodi od uplate dobiti i dividendi i naplaćenih potraživanja Agencije za osiguranje depozita, dok su prihod po osnovu donacija bili 0,3 milijardi dinara.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Precizira se da su u martu, kao što je bio slučaj i u februaru, rashodi za kamate bili visoki ali u skladu sa planom otplate javnog duga, dok su u rashodi za zaposlene bili 19,4 milijarde dinara, a transferi fondu PIO, RFZO, NSZ i fondu SOVO su iznosili 16 milijardi dinara.

U saopštenju Ministarstva finansija se navodi i da je na nivou opšte države, u prvom kvartalu ove godine zabeležen ukupan fiskalni suficit od 11,8 milijardi dinara i primarni suficit od 59,1 milijardi dinara.Prema dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), maksimalni iznos ukupnog fiskalnog deficita za prvi kvartal je utvrđen na nivou od 32 milijardi dinara, što znači da je ostvaren bolji rezultat za 43,8 milijardi.

Zbirni suficit lokalnih samouprava (opština i gradova) na kraju marta je iznosio 7,5 milijardi dinara, dok je u javnoj kasi AP Vojvodine zabeležen višak od 2,1 milijardi dinara.

Fondovi obaveznog socijalnog osiguranja na kraju prvog kvartala su u blagom deficitu (3,8 milijardi dinara), a PIO fond je u minusu od 5,7 milijardi dinara, kao rezultat viška prenetih sredstava iz prethodne godine u 2017, dok je RFZO zabeležio suficit od 1,3 milijardi dinara.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Nacionalna služba za zapošljavanje je u suficitu od 0,6 milijardi dinara, dok je Fond SOVO mart završio sa izbalansiranim budžetom.Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, kako se navodi, u najvećoj meri se finansiraju iz kredita, i njihov ukupan deficit iznosio 1,1 milijardu dinara.

Iz Ministarstva su saopštili i da je po dobijanju korigovanog izveštaja PIO fonda za 2016. izvršena korekcija rezultata na nivou opšte države za prošlu godinu.

Kako se precizira, korekcija PIO fonda se odnosi na rashode po osnovnu prinudne naplate duga prema vojnim penzionerima u iznosu od sedam milijardi dinara, od čega je 2,9 milijarde dinara već bilo uračunato u rashode opšte države u 2015. godini, prilikom preuzimanja ovih obaveza u javni dug.

Nakon te korekcije rezultat PIO fonda u 2016. godini je deficit od 1,5 milijardi dinara, dok je deficit opšte države za prošlu godinu korigovan sa 57,1 milijardi dinara na 54 milijarde dinara, tako da je i učešće deficita u BDP smanjeno za 0,1 procentni poen, sa 1,4 odsto na 1,3 procenta BDP.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Verni citalac

    4. maj 2017 | 16:30

    Lepo to zvuci ,a nema informacije koliko smo duzni MMF i Svetskoj banci

  • R9

    4. maj 2017 | 20:34

    Zato gradjani imaju deficit... To je zakon akcije i reakcije...

  • Pera

    4. maj 2017 | 17:42

    Da je 7 milijardi eura pa i da se hvale, ovako ne znam čemu fama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA