• 4

Najlepše sanduče u Srbiji: U njega poštar sme da stavi pismo tek pošto prvo pogleda unutra! (FOTO)

I poštar je upoznat sa postojanjem ove majušne familije, pa najpre proverava sanduče

  • 4

Poštansko sanduče domaćina iz sela Donje Štiplje kod Jagodine već drugu godinu za redom nije u upotrebi u proleće, jer tada u njemu rastu male senice.

U Jagodini scene kao iz Hičkokovog filma: Više od 2.000 vrana leti nad gradom (FOTO)

ZAKAČIO JE RUŽU NA SANDUČE BROJ 32: Da li je ovo najromantičniji Beograđanin? (FOTO)

Njihova majka uporna je u zamisli da tu snese jaja i othrani naslednike, zbog njihove sigurnosti. I poštar je upoznat sa postojanjem ove majušne familije, pa najpre proverava sanduče, a kada čuje cvrkut poštu ostavlja na drugom mestu.

- Ja znam da je ovo poštansko sanduče bar dve godine za redom, u proleće gnezdo za ptičice. Unutra je mahovina, malo travčica i nakupljene dlake. Mekano je i paperjasto. A tamo, mladunci na sav glas zovu majku da se vrati u gnezdo sa hranom. Čekaju je otvorenih kljunova - priča Ksenija koja je iskoristila vreme kada je majka malih ptičica "u nabavci" i fotografisala ih.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Senice su male zdepaste šumske ptice, u rasponu dužine od 10 do 22 santimetara. Veoma su aktivne, prilagodljive i društvene ptice. One se međusobno pomažu. Mlade senice, ako izgube roditelje, nastavljaju da hrane starije senice iz bližeg gnezda. Gnezde se od aprila, u šupljinama stena, dupljama, pod korenjem, među kamenjem. Gnezdo koriste za više gnežđenja. Senice se hrane najviše semenjem, insektima, a orasima naročito zimi. To je korisna ptica jer se hrani raznim štetočinama, kao što su, na primer gusenice.

Senice pripadaju ugroženim vrstama ptica. Jedan vid njihove zaštite je i građenje kućice za njih. Grabljivci koji napadaju kućice i senice su mačke, veverice, miševi, kune, lasice, i ptice poput detlića, kopca, svrake, kreje, vrane.

Ali, ako senica bude mudra i ima sreće, gnezdi se u poštanskom sandučetu, a paze je domaćini i poštar.

Daljinac baner

(M. R.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima