Austrijski logor smrti oslobođen je pre 72 godine: Tu je život izgubilo i 7.600 Srba (FOTO)

  • 9

U Mauthauzenu u Austriji danas se obeležava 72 godine od oslobođenja istoimenog logora, a državnu ceremoniju predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, saopštio je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Na magičnom jadranskom ostrvu živele su samo zmije: Godinama kasnije postalo je ostrvo mladosti, ljudi hrle u ovaj raj (VIDEO)

Legenda o ozloglašenom logoru smrti: Kako su zatvorenici iskopali tajni prolaz i otišli u slobodu (VIDEO)

OVO SU HRVATI MEĐU HITLEROVIM MONSTRUMIMA: Pogledajte lica ubica iz Aušvica (FOTO)

Centralna komemorativna svečanost biće održana kod spomenika Jugoslovenima poginulim u Drugom svetskom ratu. Kako se navodi, ministar Vulin će tom prilikom svečano otkriti novu spomen-ploču posvećenu Srbima koji su živote izgubili u Mauthauzenu, a zatim će položiti vence, odati počast i obratiće se prisutnima.

U 11:00 časova čitanjem "Mauthauzen zakletve" počinje zajednička komemorativna svečanost u okviru kompleksa nekadašnjeg logora smrti u Mauthauzenu kod centralnog spomenika na Apel placu.

Zakletva se čita na više jezika, a ove godine deo teksta će biti pročitan i na srpskom jeziku, a nakon zakletve uslediće ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti.

Kako je saopšteno, za danas je planirana komemoracija u nekadašnjem podlogoru Mauthauzena, Gusenu 1, kod spomenika srpskim žrtvama na mestu nekadašnjeg krematorijuma koji je pretvoren u Memorijalni kompleks, gde je istaknuta i zastava Republike Srbije.

Foto: Wikimedia/German Federal Archives Foto: Wikimedia/German Federal Archives

Predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će položiti venac i odaće počast. Takođe, planirana je i ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti na savezničkom vojnom groblju iz Prvog svetskog rata u selu Reiferdorfu, u blizini Mauthauzena, gde je sahranjeno 7.600 Srba.

Predviđena je i ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti na srpskom vojničkom groblju iz Prvog svetskog rata u mestu Ašah, gde je sahranjeno 5.600 srpskih vojnika.

Foto: Wikipedia / Bundesarchiv Foto: Wikipedia / Bundesarchiv

Logor smrti u Mauthauzenu predstavlja jedno od najvećih mesta stradanja u okupiranoj Evropi tokom Drugog svetskog rata. Samo nekoliko nedelja nakon nacističke okupacije Austrije, 8. avgusta 1938. godine, zatvorenici iz logora Dahau, koncentracionog logora blizu Minhena, prebačeni su u austrijski grad Mauthauzen, u blizini Linca.

Koncentracioni logor u Mauthauzenu bio je poznat kao središnji logor za ukupno 49 drugih logora koji su se nalazili na teritoriji okupirane Austrije.

Foto: Wikimedia/German Federal Archives Foto: Wikimedia/German Federal Archives

Između 8. avgusta 1938. i 5. maja 1945. godine, oko 195.000 osoba bilo je zatočeno u tim logorima koji su predstavljali mesta užasnog stradanja ljudi, njihovog mučenja i likvidacije. Koncentracioni logor u Mauthauzenu oslobodile su 5. maja 1945. godine jedinice sovjetske Crvene armije.

Suđenja za zločine počinjene u Mauthauzenu odigrala su se 1946. i 1947. godine. Sovjetske vojne vlasti zvanično su predale lokalitet nekadašnjeg koncentracionog logora u Mauthauzenu Republici Austriji, a 1949. godine ustanovljen je Državni muzej u Mauthauzenu i iste godine je otpočelo podizanje nacionalnih memorijala.

Foto: Wikimedia/German Federal Archives Foto: Wikimedia/German Federal Archives

Pored logora smrti koji se nalazio u samom mestu Mauthauzen, logori su postojali i u brojnim drugim naseljenim mestima poput Gusena, Ebenzea, Melka i drugih.

Nakon Drugog svetskog rata sva stratišta u okviru sistema koncentracionog logora u Mauthauzenu proglašena su zvaničnim memorijalima. Austrijski savezni kancelar Bruno Krajski svečano je 3. maja 1970. otvorio središnju muzejsku postavku posvećenu tragičnim događajima i žrtvama ovog koncentracionog logora.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baba

    7. maj 2017 | 10:42

    Srbi jadni stradali u svim ratovima a opet najkrivlji i svi su završili u Hagu. A gde su ostale nacije koje su vršili zločine?!!!!

  • Pufta

    7. maj 2017 | 09:41

    Ima li neki gde nije bilo Srba?

  • Spartak

    7. maj 2017 | 10:22

    E pa nije istaknuta srpska zastava nego Jugoslovenska,nasa lijepa,sa petokrakom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA