≫ 

Srbi postaju NADNIČARI na svojim njivama: Stranci će kupovati našu zemlju pod istim uslovima kao i mi!

- Da bi kupio našu zemlju stranac će morati da ima prebivalište u Srbiji pet ili sedam godina. Ali ne boravište, nego prebivalište, koje se mnogo teže dobija. Cilj je da na taj način bar na određeni period zaštitimo srpsku zemlju - kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović

  • 14

Od 1. septembra na snagu bi trebalo da stupi skandalozna obaveza iz loše ispregovaranog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, zbog koje će stranci moći da kupuju zemlju u Srbiji pod istim uslovima kao i naši građani.

Kupujemo u Rumuniji hektar zemlje za 2.000 evra, jer ovde košta 15.000: Srpski poljoprivrednici prave veliki zaokret

BLIZANCI ZORAN I BORIS NAPUSTILI GRAD I KUPILI NJIVU: Sada bogovski žive, a o njima priča cela Srbija! (FOTO)

Debata o ovom pitanju stara je ravno devet godina, ali je njena ozbiljnost, čini se, tek sada doprla do ušiju valstodržaca.

Jezivih posledica prodaje zemlje svestan je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je kaže da se zbog toga radi na izmenama zakona koji bi ovaj proces trebalo da otežaju.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Nacrt izmena zakona trebalo bi da bude gotov za dve nedelje, najkasnije do kraja meseca. Naša ideja je da se ograniči prodaja zemlje strancima, odnosno da se u prelaznom periodu i onemogući. Tako će stranac morati da ima prebivalište u Srbiji pet ili sedam godina. Ali ne boravište, nego prebivalište, koje se mnogo teže dobija. Cilj je da na taj način bar na određeni period zaštitimo srpsku zemlju - kaže ministar Nedimović.

Aleksandar Đorđević iz Srpske lige smatra da ćemo prodajom zemlje strancima doći u situaciju da postanemo nadničari na sopstvenim njivama:

-  Zato je naš cilj da se trajno obustavi ili odloži primena sporazuma o stabilizaciji i pridrzuživanju Srbije EU.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić kaže da je bilo pameti da ovaj dokument nikada ne bi ni bio potpisan.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Prodajom zemlje starncima upašćemo u kolonijalni odnos. Naši poljoprivrednici nisu ni približno platežno sposobni da stanu rame uz rame sa strancima, što je nelojalna konkurencija protiv koje se EU bori samo kad joj odgovara - kaže Ševarlić.

Agroekonomista Milan Prostran ističe da liberalizacija kupovine zemljišta nije dopuštena ni u jednoj zemlji.

- Mogućnost zakupa postoji, kupovina ne. Prodaja zemljišta je ujedno i prodaja suvereniteta i nema posledice samo na agrar. Strance će interewsovati samo ono što mogu da izvezu - smatra Prostran.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Srpski telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jagodinac

    8. maj 2017 | 08:38

    Pa dajte makar imena onih koji su u ime Srbije potpisivali ovaj skandalozni sporazum o prodaji zemlje strancima. Valjda se zna.

  • Milorad

    8. maj 2017 | 08:48

    nikakva prodaja zemlje samo renta,

  • Thomas

    8. maj 2017 | 08:34

    Šiptari će kupovati zemlju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA