Hit u Kragujevcu: Jedu ljubičice, ruže i jorgovan, sve je to ukusnije od roštilja (FOTO)

U francuskim restoranima danas se jedu i lale koje imaju ukus špargli. Dalija je kiselkasta i pikantna, a cvet suncokreta je gorko- slatkog ukus

  • 4

Cveće ne mora ukrašavati samo dvorište, može i trpezu, i nije samo za ukras, nego i za jelo. Tradicija konzumiranja cveća postoji nekoliko hiljada godina.

Snimili su iz vazduha polje lala u Holandiji: To su prizori koji prikazuju svu divotu ove zemlje u najlepšem cvatu (FOTO) (VIDEO)

Na zapadu je ona još relativno mlada, ali na Bliskom Istoku stara je vekovima.

U Srbiji jedva da postoji. Na kragujevačkom Sajmu hortikulture malo je i prodavaca i kupaca znalo da nešto od cveća kojim ukrašavamo dvorišta ima odličan ukus, a i zdravo je.

Većina prodavaca znala je da od ruže može da se sprema slatko i sok, da je rozetla začin za slatko, ali nisu znali da se jede ljubičica.

- Znam da se rozetla koristi kao dodatak slatku od šljiva. Ona ima ukus koji podseća na limun. Može se staviti i u kolače. Koristim i neven, ali za spravljanje melema - kaže Rada Mandić, cvećarka iz okoline Kragujevca, koja uzgaja više od 30 vrsta cveća.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ipak, neven se jede. Žestokog je, gorkog ukusa. Stavlja se u supe, variva, pirinač. "Dan i noć" prvenstveno služi za ukrašavanje, ali je jestiv.

Srpski kuvari za sada cveće na tanjuru koriste više za ukrašavanje nego kao specijalitet. Tako je divlja ljubičica često na dezertima sa čokoladom i sladoledom, što je nedavno pokazala Marijana Janjić, nastavnik poslastičarstva u Ugostiteljsko-turističkoj školi iz Vrnajčke Banje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ona je na Sajmu čokolade u Kragujevcu špagete u čokoladi ukrasila ljubičicama. One, kao i ruža i lavanda, imaju slatkast ukus. Lavanda je i vrlo zdrava.

Na latinskom lavare znači pranje, kupanje, pročišćenje, što govori da ova biljka okrepljuje telo, daje snagu, čisti loše misli. U kulinarstvu je lavanda zastupljena zbog svoje lekovitosti, boje i aromatičnosti.

Savetuje se onima koji imaju probleme sa varenjem, jer ima antiseptička i antibakterijska dejstva. Delotvorna je u lečenju svih bakterijskih i gljivičnih infekcija kože. Jorgovan se takođe koristi u dezertima jer ima citrusni ukus, a mnogi ga više vole kandiranog.

Kuvarski avanturisti i u Srbiji počinju zelenu salatu da začinjavaju jestivim cvećem, maslačkom i ljutićem. Maslačak se spominje u Starom zavetu kao gorko začinsko bilje, a prvi put se jestivo cveće u kuhinji spominje 140. godine pre nove ere.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na kragujevačkom Sajmu hortikulture samo je Jelica Pantić, prodavac na jednom štandu, čula da se i karanfil može konzumirati. Ostali su znali samo za začin karanfilić.

- Karanfil je žestokog ukusa, sličan karanfiliću. Znam da se čaj od karanfila koristi za visok pritisak, ekceme i da poboljšava rad creva. Nisam ga stavljala u hranu- kaže Jelica.

U francuskim restoranima danas se jedu i lale koje imaju ukus špargli. Dalija je kiselkasta i pikantna, a cvet suncokreta je gorko- slatkog ukusa i jede se dok je pupoljak. Dragoljub je pikantan i cvetovi su odlični su u salatama sa paradajzom i svježim kozjim sirom, a prepuni su vitamina C.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Cvet gladiola ima sličan ukus kao zelena salata, a stavlja se u namaze. Jestiv je i cvet tikvice, žalfije, pasulja, ruzmarina, rotkvice, kruške, luka, mente, jasmina, deteljine, jabuke...

S obzirom da je lista biljaka čiji je cvet otrovan duža, treba biti posebno oprezan u odabiru. Nije preporučljivo ni jesti cveće kupljeno u cvećari. Uz široko rasprostranjenu upotrebu pesticida, važno je izabrati jestivo cveće od dobavljača koji ga uzgaja posebno za kulinarsku potrošnju ili sam uzgajati.

Nepisano pravilo glasi - ako je biljka jestiva, jestiv je i njen cvet. Štaviše, brokoli, karfiol, artičoke i kapari su pupoljci cveća, a jedemo ih kao povrće.

Daljinac baner

(M.Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    8. maj 2017 | 19:17

    Cvijet bagrema je jestiv i vrlo ukusan. Kao djeca smo ga jeli.

  • Ns

    8. maj 2017 | 20:01

    Drzim rasadnik cveca i apelujem na sve koji su procitali ovaj tekst obrwte paznju pre konzumiranja istog. Cvece ne konzumirajte, jer se ne racuna da ce ga neko jesti i prska se svakakvom hemijom i hormonima! Unapred zahvalan na objavljovanju komentara, jer je u interesu svih nas pre svega zdravlje....

  • Losmi

    8. maj 2017 | 19:20

    Samo vi pasite travu a ja cu da cepam JAGNJETINU I PRASETINU!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA