≫ 

Kako danas izgleda najdraže selo našeg detinjstva: Prošle su 34 godine od serije "Priče iz Nepričave"

Oni koji su odrastali u vreme “Priča iz Nepričave” sada odlaze tamo kako bi se podsetili detinjstva

  • 2

- Pitate li svoje roditelje ko med pravi, gde se žito melje? Da li vam je neko dosad rek'o gde hleb raste, gde izvire mleko? Sve što vidiš, i voda i trava, sve je ovo selo Nepričava, bele kuće i beli oblaci, sve su ovo pravi Nepričavci. Nepričava nije selo glavno, al’ je lepo, prosto nepričavno. Tu se ljudi zdravo mnogo zdrave i pričaju priče iz - Nepričave!

Želite da pobegnete iz grada? Pre preseljenja na selo morate da budete spremni na ove stvari!

Ovom pesmom Dobrice Erića počinjala je svaka epizoda "Priča iz Nepričave", jedne od najboljih dečjih serija ikada snimljenih na prostorima nekadašnje Jugoslavije.

Prošlo je 34 godine od poslednje epizode snimljene u okolini Lajkovca gde su se seljani sa Milenom Dravić i Zoranom Radmilovićem saživeli kao da su i njih dvoje rođeni Nepričavci.

A selo kao selo, nije se promenilo mnogo. O tome svedoče i slike onih koji su odrastali u vreme "Priča iz Nepričave", a sada odlaze tamo kako bi se podsetili detinjstva.

A post shared by @vucetic_jeca on

A i u Nepričavci se danas živo sećaju vremena kada je pune dve godine u njihovom selu snimana serija.

A post shared by Mishalampe (@mishalampe) on

U svakoj epizodi saznavalo se ponešto o seoskom životu i radovima na njivi - šta je motika, od čega se sastoji bunar, čemu služi fenjer, predstavljali su se instrumenti - harmonika, gusle, violina, drombulje.

Objašnjavao je Zoran nadahnuto, iz epizode u epizodu, koji su delovi vodeničkog kola, ili bunara, kako se klepa sekira, otkiva kosa.

Milena Dravić, kao učiteljica, postavljala je deci razne pitalice, zagonetke, govorila kako treba da se ponašaju u raznim situacijama.

Od toga da je komšija najvažniji svakome, da se ne stvara za dan-dva, već se gaji kroz godine međusobnog pomaganja, poverenja, ili da se drva za ogrev spremaju još dok se vrapci igraju u prašini, te da seljaci svakog jutra prvi pogled upiru u nebo, celog života.

Svaka epizoda završavala se pesmom, a deca, sada odrasli ljudi, jedva su čekali novi dan i novu epizodu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    10. maj 2017 | 12:36

    Prelepa serija koju sam pre nekoliko meseci opet pogledao. Savrsena emisija za edukaciju dece. Stara dobra i lepa vremena koja se na zalost nikada nece vratiti. Uzivanje je bilo gledati ih, a jos na kraju svake epizode vecera uz pivce.

  • Mix

    11. maj 2017 | 13:46

    Zadovoljnija vremena...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA